Ο αντιφασισμός είναι αυτοάμυνα: απελευθερώστε τον Joel

joel

Φώτο από πρόσφατη πορεία αλληλεγγύης στον Joel στην Στοκχόλμη

Στις 15 Δεκεμβρίου πέρυσι, εκατοντάδες κάτοικοι συμμετείχαν σε μια συγκέντρωση ενάντια στις αυξανόμενες ναζιστικές επιθέσεις στο προάστιο Kärrtorp της Στοκχόλμης. Μαθητές είχαν απηυδήσει από τα γκράφιτι με σβάστικες στα σχολεία και γονείς είχαν ανησυχήσει από τις μιλιταριστικές ασκήσεις μαυροντυμένων ναζιστών στα τοπικά δημοτικά γυμναστήρια. Οι ναζί επέλεξαν ως απάντηση να χτυπήσουν την ειρηνική συγκέντρωση με σκοπό να φιμώσουν και να τρομάξουν τους κάτοικους του Kärrtorp. Η επίθεση αντιμετωπίστηκε από συμμετέχοντες αντιφασίστες στην συγκέντρωση, ενώ οι μπάτσοι ήταν ελάχιστοι, παρόλο που υπήρχαν πληροφορίες για επικείμενη επίθεση ναζί.

Την εβδομάδα αυτή ξεκίνησε η δίκη του αντιφασίστα Joel ο οποίος κατηγορείται γιατί υπερσπίστηκε την αντιρατσιστική συγκέντρωση. Ο Joel είναι προφυλακισμένος και βρίσκεται σε απομόνωση από την πρώτη στιγμή, κατηγορούμενος εκτός των άλλων για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Έχει ομολογήσει ότι χρησιμοποίησε μαχαίρι εναντίον ενός από τους επιτιθέμενους φασίστες, αλλά αρνείται την εγκληματική ενέργεια αφού αυτό συνέβει σε κατάσταση αυτοάμυνας.

Ο Joel ήταν ένας από τους/τις πολλούς/ές αντιφασίστες/ριες που συλλογικά προστάτεψαν την συγκέντρωση και έτρεψαν σε φυγή τους ναζί.

Σήμερα, η κυρίαρχη ανάλυση του φασισμού και της αντίστασης προς αυτόν γίνεται μέσα από μια νεοφιλελεύθερη ματιά. Οι βαρυσήμαντες φωνές του δημόσιου διαλόγου αναπαράγουν την θεωρία ότι «η βία είναι η ίδια από όπου και αν προέρχεται». Η θεωρία αυτή εξισώνει το θύμα και τον θύτη. Τα γεγονότα στο Kärrtorp και η δίωξη του Joel πρέπει λοιπόν να αναλυθούν σε αυτό το πλαίσιο και δεν μπορούν να απομονωθούν από την γενικότερη δεξιά στροφή στην σουηδική κοινωνία. Εμείς εννούμε ότι ο αντιφασισμός είναι αυτοάμυνα και μέρος ενός μεγαλύτερου πολιτικού κινήματος το οποίο συλλογικά αντιστέκεται στις διαρκώς αυξανόμενες φασιστικές ομάδες στην Σουηδία και στην Ευρώπη.

Είναι προφανές ότι η δίωξη του Joel είναι πολιτική. Ο εισαγγελέας επιλέγει να αναλύσει την υπόθεση μέσα από το πρίσμα της θεωρίας «η βία είναι η ίδια από όπου και αν προέρχεται», παρόλο που οι ναζί ήταν εκείνοι που επιτέθηκαν. Το να προσεγγίζει κανείς την αντίδραση του Joel ως «απόπειρα δολοφονίας» και όχι ως αυτοάμυνα είναι παράλογο. Το να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου και άλλους από μια ναζιστική επίθεση σημαίνει αυτοάμυνα, επομένως η δίωξη του  Joel και των υπόλοιπων αντιφασιστών πρέπει να  σταματήσει.

Συνέλευση αλληλεγγύης Free Joel

‪#‎freejoel

Πηγή: http://stockholm.etc.se/