Ισπανία: Σύλληψη 11 ατόμων για τις συγκρούσεις της 22 Μαρτίου στη Μαδρίτη

22M
22M

Η αστυνομία ξεκίνησε σήμερα (04/04/2014) μια επιχείρηση στιγματοποίησης και εκφοβισμού όλων όσων συμμετείχαν στην πορεία στις 22 Μαρτίου [σημ.μτφ.: γνωστή και ως πορεία για την αξιοπρέπεια ή 22Μ, για περισσότερες πληροφορίες στα ελληνικά κοίτα εδώ]. Στο πλαίσιο αυτής της κατασταλτικής τακτικής έγιναν έντεκα συλλήψεις και απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε άλλα εννέα άτομα σχετικά με τις συγκρούσεις που έγιναν την ίδια μέρα ως απάντηση στις επιθέσεις της αστυνομίας κατά του συγκεντρωμένου πλήθους. Μέσα στους συλληφθέντες συμπεριλαμβάνεται και ο Miguel που συνελήφθη στις 22 Μαρτίου μαζί με άλλα 21 άτομα και ο οποίος βρίσκεται ακόμη προφυλακισμένος παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων. Επίσης κάποιοι από τους συλληφθέντες είχαν προσαχθεί στις 22 Μαρτίου και έχουν ήδη κληθεί να απολογηθούν στον εισαγγελέα στις 10/04/2014.
Φυσικά η εισαγγελία δεν έχει ξεκινήσει κάποια ποινική δίωξη ενάντια σε εκείνους που ευθύνονται για την απώλεια του ματιού ενός 19χρονου, καθώς και μέρους των γεννητικών οργάνων ενός άλλου διαδηλωτή.

Η μεγάλης κλίμακας επιχείρηση καταστολής που ξεκίνησε αυτή την Παρασκευή έχει πάρει το όνομα «Επιχείρηση Πούμα 70» από το όνομα της διμοιρίας (γκρουπ 7) που πραγματοποίησε τις πιο βάρβαρες κι επίμονες επιθέσεις κατά των διαδηλωτών που οδήγησαν και στις προαναφερθείσες απώλειες. Η αστυνομία δήλωσε ότι μεταξύ των συλληφθέντων υπάρχουν αναρχικοί, άτομα που συμμετέχουν ενεργά σε αντιφασιστικές δράσεις καθώς και μέλη της ομάδας Bukaneros [σημ.μτφ.: οι Bukaneros αυτοχαρακτηρίζονται ως ένα γκρουπ οπαδών της ποδοσφαιρικής ομάδας Rayo Vallecano που στρέφεται ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό και το οργανωμένο ή μοντέρνο, όπως λένε οι ίδιοι, ποδόσφαιρο]. Οι μέχρι στιγμής συλληφθέντες είναι όλοι ενήλικες και αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες διατάραξης δημόσιας τάξης, επιθέσεις κατά της αρχής και βλάβες.

Να σημειωθεί ότι η αστυνομία, η κυβέρνηση και τα τσιράκια τους των ΜΜΕ (κυρίως οι εφημερίδες ABC, La Razón και El País) έχουν βάλει στο μάτι εδώ και καιρό όλες τις αντιφασιστικές ομάδες στις οποίες συμμετέχουν οι συλληφθέντες. Αυτή η επιχείρηση «πούμα» λοιπόν πρέπει να ιδωθεί μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της κρατικής καταστολής, της προσπάθειας, συγκεκριμένα, του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού να σπείρει τον φόβο σε όσους συμμετέχουν στην αντιφασιστική δράση καθώς και της στιγματοποίησης και της εγκληματοποίησης των κοινωνικών αγώνων και ειδικότερα της κινητοποίησης για την αξιοπρέπεια (22-Μ).

Το μόνο «στοιχείο» που έχει στα χέρια της η αστυνομία κατά των συλληφθέντων είναι κάποια «ανώνυμα τηλεφωνήματα από πολίτες» που όλως τυχαίως καταδείκνυαν άτομα που σχετίζονται με χώρους και οργανώσεις που τόσο καιρό πασχίζει η κυβέρνηση να προβάλει ως εγκληματικά. Ακολουθούν, εν ολίγοις, την κλασσική πλέον τακτική της καταστολής μέσα από τη στιγματοποίηση. Σύμφωνα με την αστυνομία σήμερα ξεκίνησε η πρώτη φάση της επιχείρησης η οποία παραμένει σε ισχύ, που σημαίνει ότι είναι πιθανό να δούμε κι άλλες παρόμοιες συλλήψεις.

Πηγές: kaosenlared.net, lahaine.org.