Ο αναρχικός Κώστας Σακκάς, συνελήφθη μαζί με τον Αλέξανδρο Μητρούσια το 2010 επειδή έφεραν όπλα αλλά κατηγορήθηκαν για συμμετοχή στην ομάδα αντάρτικου πόλεων Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς, κάτι που εξαρχής αρνούνται και οι δύο. Ο Σακκάς προφυλακίζεται. Το ελληνικό κράτος παραβαίνοντας και τους ίδιους του νόμους τον κρατά φυλακισμένο και χωρίς δίκη σχεδόν 3 χρόνια ενώ το νόμιμο όριο προφυλάκισης είναι οι 18 μήνες. Τον Ιούνιο του 2013 ο Κ.Σακκάς ξεκινά απεργία πείνας διεκδικώντας την αποφυλάκιση του και ένα ευρύτατο κίνημα αλληλεγγύης συσπειρώνεται γύρο από αυτόν. Τελικά τον Ιούλιο του 2013 κερδίζει την αποφυλάκιση του.
Γενάρης 2014 και ο Σακκάς συλλαμβάνεται ξανά για παραβίαση των περιοριστικών όρων που του ‘χουν επιβληθεί. Συγκεκριμένα, κατηγορείται για μια διανυκτέρευση σε οικία διαφορετική από αυτή που είχε υποχρεωθεί να ορίσει ως μόνιμη διαμονη. Η κατηγορία είναι αστεία, πράγμα που άτυπα έχουν υποστηρίξει και δικαστικοί κύκλοι. Ο Σακκάς δικάζεται και με 2 προς μια θετικές ψήφους αθωώνεται (ο πρόεδρος του δικαστηρίου ψήφισε αρνητικά ως προς την αθώωση του).
Και μιας και το παράπάνω πλάνο με προφανή στόχο τον προφυλακισμό του Σακκά απέτυχε, λίγες μέρες αργότερα η αντιτρομοκρατική και δικαστικές αρχές ξεδίπλωσαν το νέο κατασταλτικό τους παιχνίδι.
Ακολουθεί σχετικό απόσπασμα από το δικαστικό ρεπορταζ της ΚΟΝΤΡΑ:
Μια μόλις εβδομάδα μετά την αθώωσή του από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, στις 16 Γενάρη, είχαμε διπλό χτύπημα. Το πρωί ο εισαγγελέας άσκησε έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης για τους περιοριστικούς όρους και μερικές ώρες αργότερα ο Κώστας Σακκάς συνελήφθη εκ νέου από την Αντιτρομοκρατική. Αυτή τη φορά σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης του ειδικού εφέτη ανακριτή Αθηνών, που εκδόθηκε αυθημερόν (!) για τα αδικήματα: α) της συμμετοχής στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, για την οποία ήδη δικάζεται ενώπιον δύο δικαστηρίων (!!!) και β) για δύο εκρήξεις που περιλαμβάνονταν στην αρχική υπόθεση του Χαλανδρίου, η εκδίκαση της οποίας έχει ολοκληρωθεί ήδη από το 2011(!!!).
Ας δούμε, όμως, και τις εμφανιζόμενες ως ενδείξεις σε βάρος του: δύο αποτυπώματα σε πλαστική σακούλα που οι αρχές φέρονται ότι εντόπισαν στο σπίτι του ήδη συγκατηγορούμενού του Χ. Χατζημιχελάκη στο Χαλάνδρι. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και τα θέτει και η συνήγορος του Κ. Σακκά, Μαρίνα Δαλιάνη.
Τι αποδεικτική αξία έχουν τα αποτυπώματα ενός ανθρώπου σε κινητό και χωρίς αυτόνομο ποινικό ενδιαφέρον αντικείμενο, που βρέθηκε σε μια φοιτητική κατοικία; Την απάντηση τη δίνει η υπ’ αριθ. 4199/2011 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για την ίδια την υπόθεση του Χαλανδρίου: καμία αποδεικτική αξία.
Γιατί βρέθηκαν τώρα τα αποτυπώματα ενός ανθρώπου που βρίσκεται στη διάθεση των αρχών από το 2010; Γιατί τώρα έδωσε τα αποτυπώματα του, λένε οι αρχές. Γιατί όταν συνελήφθη το 2010 δεν ίσχυε η από 15.11.2011 γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου περί υποχρεωτικής λήψης αποτυπωμάτων και βιολογικού υλικού. Βεβαίως, όπως η ίδια η αστυνομική αρχή συνομολογεί, τώρα τα έδωσε οικειοθελώς.
Αρα γιατί να αρνηθεί το 2010, κάτι που έκανε οικειοθελώς το 2014; Αλλά ακόμα και αν ήταν έτσι, τι έκαναν οι αρχές από το 2011 μέχρι σήμερα;
Εμπόδιζαν την πρόοδο των ερευνών; Και γιατί ουδέποτε του ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της άρνησης δακτυλοσκόπησης που ρητώς προβλέπεται από το άρθρο 27 του ΠΔ 342/1977;
Λευτεριά στον αναρχικό Κ.Σακκά
Σχετικά με την υπόθεση του Κ. Σακκά:freesakkas.indivia.net