Νάντη, Γαλλία: Notre dame des landes – Η αλληλεγγύη μια “οργάνωση κακοποιών”

Μετά τη διαδήλωση στη Νάντη στις 22 Φεβρουαρίου ενάντια στις απειλές έξωσης της zad και της εκκίνησης εργασιών για το αεροδρόμιο, είμαστε μάρτυρες μιας συνεχόμενης καμπάνιας συλλήψεων. Αυτές οι συλλήψεις, που διαδραματίζονται με νέο τρόπο και ως επί τω πλείστον αρκετές μέρες μετά (τη διαδήλωση), είναι βασισμένες σε εικόνες, βίντεο, καλέσματα για πορείες και σε συνάρτηση με τα σχέδια των πολιτικών.

Η διαδήλωση της 22 Φεβρουαρίου αριθμούσε πέραν των 50.000 διαδηλωτριών-τών και 500 τρακτέρ. Η διαδρομή απαγορεύτηκε τελευταία στιγμή από τη νομαρχία. Όμως οι χιλιάδες διαδηλωτές/τριες αποφάσισαν να παρακάμψουν τη κόκκινη ζώνη και έτσι βρέθηκαν εκ των πραγμάτων στην παρανομία. Την ίδια ημέρα η καταστολή με δακρυγόνα και κρότου-λάμψης ήταν ιδιαίτερα έντονη. Τρία άτομα έχασαν την όρασή τους στο ένα μάτι. Τις βδομάδες που ακολούθησαν, γίναμε μάρτυρες μιας πολιτικής καμπάνιας δαιμονοποίησης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, χωρίς επιτυχία, για να αποδυναμώσουν το κίνημα. Στο τέλος η κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή παρά να θέσει το σχέδιο για το αεροδρόμιο σε αναμονή για απροσδιόριστη διάρκεια και ίσως για πάντα.

Όμως 4 μήνες μετά, το κράτος συνεχίζει να εκδικείται αυτή την προσβολή, με ένα δικαστικό πλάνο: απομονώνοντας ανθρώπους και ομάδες σε φυλακές για να σπείρει το φόβο στους/στις υπόλοιπους/ες. Καμιά 20αριά άνθρωποι, που συνελήφθησαν τους μήνες που διαδέχθηκαν την διαδήλωση, έχουν ήδη δικαστεί. Μια εξ αυτών καταδικάστηκε σε 1 χρόνο φυλακή για κατασκευή και χρήση καπνογόνων. Η διαδήλωση αλληλεγγύης για τους/τις καταδικασμένους/ες και τραυματίες μετρούσε 1500 συμμετέχοντες στις 19 Μαΐου. Η αλληλεγγύη συνεχίζει να εξαπλώνεται, με καλέσματα για συγκεντρώσεις αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια άλλων δύο ημερών εκδίκασης. Σε αυτό το πλαίσιο και δύο μέρες πριν την δίκη στις 19 Ιουνίου, έγιναν 6 νέες συλλήψεις. Ένας νεαρός από την Ρεν συλλήφθηκε την Τετάρτη το πρωί στο σπίτι της για πρόκληση ζημιών κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στις 22 Φεβρουαρίου. Παρέμεινε υπό κράτηση μέχρι την εμφάνισή του ενώπιον του δικαστή την Πέμπτη. Μετά την άρνηση της άμεσης εκδίκασης, αφέθηκε ελεύθερος εν αναμονή της δίκης, στις 10 Ιουλίου.

Τα υπόλοιπα 5 άτομα συνελήφθησαν την Τρίτη μετά από μια επιθεώρηση “ρουτίνας”, στον περιφερειακό της Νάντης. Εκ των οποίων, η Ρ. που θα δικαζόταν την Πέμπτη και βρισκόταν στη Νάντη για να μιλήσει με το δικηγόρο της μαζί με φίλες της. Μετά από 48 ώρες κράτησης, στα άλλα 4 άτομα απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατοχή κλοπιμαίων, ένεκα μια ιστορίας κλοπής ενός φακού κεφαλής και άρνησης σήμανσης. Όμως ακόμη πιο σοβαρή ήταν η κατηγορία με αφορμή τις αφίσες για συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 19 και 27 Ιουνίου στο αυτοκίνητο και σε υλικά που ανήκουν σε “οργάνωση κακοποιών” που σε αυτή την περίπτωση “δημιουργήθηκαν με σκοπό την τέλεση μιας ένοπλης συγκέντρωσης στο δικαστήριο της Νάντης”. Ρισκάρουν μέχρι και 5 χρόνια φυλάκισης. Ζητήθηκε επίσης για δύο εξ αυτών η προσωρινή κράτησή τους, με επιχείρημα για το ένα άτομο την “απουσία εγγυημένης εκπροσώπησης” και για το άλλο “ακτιβιστικό παρελθόν”. Στο τέλος ο δικαστής αποφάσισε τη κράτηση ενός και την ελευθέρωση των άλλων 3, με τον δικαστικό έλεγχο και την απαγόρευση παρουσίας τους στην Loire Atlantique μέχρι τη δίκη τους στις 18 Ιουλίου.

Από τα 4 άτομα που πέρασαν στο δικαστήριο σήμερα (19 Ιουνίου) για πράξεις σχετικά με τη διαδήλωση 22 Φεβρουαρίου, η Ρ. καταδικάστηκε με στοιχεία θολωμένες φωτογραφίες, που έδειχναν ένα άνθρωπο με μάσκα να σηκώνει το χέρι με κατεύθυνση το δημαρχείο και μια άλλη δείχνοντας ένα άνθρωπο βγαίνοντας από τα γραφεία της Vinci με δακρυγόνο. Η Ρ. αναγνωρίστηκε ότι ήταν αυτό το πρόσωπο με επιχειρήματα τα φυλλάδια της κρατικής ασφάλειας και μια φωτογραφίας της όταν ηταν 13 χρονών. Η Ρ αρνείται ότι είναι αυτό το πρόσωπο. Μόνο βάσει φωτογραφιών, ο δικαστής την καταδικάζει σε 9 μήνες φυλάκιση με αναστολή, απαγόρευση να βρεθεί στην περιοχή της Loire Atlantique για 2 χρόνια και ένα πρόστιμο 4500 ευρώ για ζημιές. Στην πραγματικότητα ακολούθησε κατά γράμμα τα αιτήματα του εισαγγελέα. Είχε αναγνωρίσει ότι ο φάκελος ήταν άδειος, αλλά είχε στήριξει την απόφασή του σε πολιτικό επιχείρημα, χωρίς ενδοιασμούς και ελλείψει πιο πειστικών στοιχείων. Ο δικαστής έπρεπε να πάρει ούτως ή άλλως θέση μεταξύ της κατηγορούσας αρχής και της υπεράσπισης.

Και τα άλλα 3 άτομα καταδικάστηκαν. Ο K., κατηγορείται για τη ρίψη κομματιών πεζοδρομίου προς την αστυνομία και συνελήφθη για κατοχή σφυριού και λοστού, ενώ καταδικάστηκε σε 4 μήνες με αναστολή καθώς και υποχρεωτική εύρεση εργασίας και 105 ώρες κοινωνικής εργασίας. Ο C., κατηγορείται για συμμετοχή σε ένοπλο πλήθος και ρίψη μπουκαλιών ενάντια στις κατασταλτικές δυνάμεις και καταδικάστηκε σε 2 μήνες με αναστολή. Ο G. συλλήφθηκε για κατοχή σφυριού και καταδικάστηκε σε 1 μήνα φυλακή με αναστολή.

Μετά την επιτυχία της 22 Φεβρουαρίου, την ανικανότητα έξωσης της φάρμας που ανακαταλήφθηκε στο Saint-Jean du Tertre και την εμπόδιση κατασκευής ενός νέου υπόστεγου στο Rosier, το κράτος εκδικείται όπως μπορεί το κίνημα που δεν παύει να αυξάνει τη δύναμή του. Για να παραλύσει την αμφισβήτηση, στοχεύει αρχικά στην με τη βία αποδοχή των νέων κατασταλτικών μέτρων. Αυτό μας αφορά όλες και όλους καθώς απειλούν γενικά τα μέσα του αγώνα. Επιτίθονται μέχρι και τώρα στους συντρόφους-ισσες των κατηγορούμενων: οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης μετατρέπονται σε “οργανώσεις κακοποιών”. Σήμερα, εντούτοις 200 άτομα μαζεύτηκαν μπροστά στο δικαστήριο της Νάντης. Το ίδιο βράδυ ένα νέο “σπίτι της zad” ανοίχθηκε. [σημ.μτφ: Ανοίχθηκε κατάληψη σε ενα παλιό σχολείο από 100 άτομα και ονομάστηκε “σπίτι της zad”]

Ας μην αφήσουμε να μας νικήσει ο φόβος. Περισσότερο από ποτέ υπάρχει η ανάγκη για μαζική αλληλεγγύη, μεγέθους της δύναμης του κινήματος ενάντια στο αεροδρόμιο και ακόμη παραπέρα. Η επόμενη φορά για να εκφραστεί είναι στις 27 Ιουνίου, ξανά μπροστά στο δικαστήριο της Νάντης και παντού όπου συγκεντρώσεις και δράσεις θα οργανωθούν.

Διαδηλωτές-τριες της 22 Φεβρουαρίου, καταληψίες της zad, κολλεκτίβες και ατομικότητες που συμμέτεχουν στον αγώνα.

Πηγή: http://zad.nadir.org/spip.php?article2505