Άμστερνταμ, Ολλανδία: Η ομάδα «Είμαστε εδώ» διαμαρτύρεται εντός δικαστηρίου

Σήμερα, 21 Μαΐου, ο ιδιοκτήτης του κτιρίου στην οδό Ten Katestraat 49 πήγε την ομάδα «Είμαστε εδώ» στα δικαστήρια. Η εταιρεία Batavia B.V. σκοπεύει να νοικιάσει την ιδιοκτησία στην εταιρεία W.M. Honselaar Onroerend Goed B.V. Το σχέδιό τους είναι να χτίσουν ένα ακόμη ξενοδοχείο που θα βάλει το λιθαράκι του στην μαζική ανάπλαση της περιοχής που γίνεται στο Kinkerbuurt. Το ξενοδοχείο θα είναι ένα ξεχωριστό σχέδιο με την ονομασία “City Hub” όπου οι τουρίστες θα μπορούν να αφήνουν τις βαλίτσες και το πτώμα τους μετά από ολονύχτια πάρτυ.

Ο χώρος χρησιμοποιείται από μετανάστες/τριες χωρίς χαρτιά τόσο για παροχή στέγης όσο και ως ένα κοινωνικό, πολιτισμικό και πολιτικό κέντρο, όπου διάφορες ομάδες ανθρώπων συναντιούνται και κινητοποιούνται για πολιτικές δράσεις. Οι μετανάστες/τριες χωρίς χαρτιά ποινικοποιούνται παντού, σε κάθε μέρος της Ευρωπαϊκής κοινωνίας. Έτσι η δημιουργία ενός κοινωνικού και πολιτικού κέντρου είναι ένα βήμα μπροστά στον αγώνα μας, αφού δεν υπάρχει μόνο ανάγκη στέγης για επιβιώση, όχι μόνο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και η προοπτική να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή, στην οποία συγκαταλέγεται και δυνατότητα για κοινωνικοποιήση, επικοινωνία και αναδημιουργία.

Ωστόσο, ο υπάρχων νόμος δεν αφήνει περιθώρια να νικήσουν τον αγώνα. Ο νόμος είναι εκ φύσεως ενάντια σε ανθρώπους που ποινικοποιούνται, κυρίως όταν πρέπει να προβούν σε ποινικοποιημένες δράσεις για να μπορούν να ζήσουν. Για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στο δικαστήριο πρέπει να δώσουμε το όνομα ενός ανθρώπου, και να πληρώσουμε τα δικαστικά έξοδα σε περίπτωση που χάσουμε. Και οι δύο παράμετροι δεν μπορούν καλυφθούν από μετανάστες/τριες χωρίς χαρτιά, αφού δε μπορούν να δώσουν χαρτιά αναγνώρισης ούτε μπορούν να καλύψουν τα δικαστικά έξοδα.

Για αυτούς τους λόγους αποφασίσαμε να παρευρεθούμε στο δικαστήριο σαν η ομάδα “Είμαστε εδώ”, αλλά να μην εκπροσωπηθούμε από δικηγόρο με σκοπό να προβάλλουμε αυτά τα παράδοξα και να εξηγήσουμε ότι η απουσία δικηγόρου δεν ευθύνεται στην απροθυμία μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, αλλά λόγω της αδυναμίας να εξασκίσουμε τα βασικά μας ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε αυτές τις δηλώσεις, η δικαστής απάντησε ότι έστω και αν ήμασταν εκεί, στην πραγματικότητα μετρούσε λες και δεν ήμασταν, ότι ακόμη και αν μιλήσαμε, οι φωνές μας δεν θα λαμβάνονταν υπόψη στην ετυμηγορία. Επανέλαβε ότι σύμφωνα με το νόμο, για να μιλήσεις στο δικαστήριο, πρέπει να δώσεις ταυτότητα και να πληρώσεις. “Έτσι δουλεύει η δικαιοσύνη”.

Θα χάσουμε τη δίκη και θα πρέπει να φύγουμε από το χώρο μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά εμείς θα συνέχισουμε να δείχνουμε στην Ευρωπαϊκή κοινωνία ότι Είμαστε εδώ, παρόλο που δεν θέλουν να μας βλέπουν, να μας ακούν και να μας αφήσουν να ζήσουμε.

Πρόσφυγες καλώς ήρθατε, τουρίστες άντε στο διάλο!!!

Το VluchtMarkt

Πηγή: https://www.indymedia.nl/node/22989
Περισσότερα σχετικά με την κατάληψη VluchtMarkt: https://resistra.espivblogs.net/2014/04/amsterdam-katalipsi-prosfygon/