Βραζιλία, Επείγον – η ομάδα Saravá πρόκειται να χάσει τον κύριο server της!

Πρώτη κλοπή δεδομένων μετά την ψήφιση του διαδικτυακού νόμου του Marco Civil : Η επίθεση της αστυνομίας ενάντια στην ιδιωτικότητα πιθανόν να συμβεί μετά την εκδήλωση NETMUNDIAL.

Λόγω μιας δικαστικής διαδικασίας που διαξάγεται μυστικά – ενάντια στο ράδιο Muda, τον παλαιότερο ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμό στην Βραζιλία, ο κύριος server της Saravá πρόκειται να κατασχεθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 28 Απριλίου, στις 13:00 (Τοπική ώρα, GTM-3).

Στις 24 Φεβρουαρίου 2014 [1] είχε κατασχεθεί για πρώτη φορά ο εξοπλισμός του ράδιο Muda. Κατά τη διάρκεια της αγωγής, ο κατήγορος Edilson Vitorelli Diniz Lima από το Γραφείο του Δημόσιου Κατήγορου, υπόγραψε αίτημα κατάσχεσης του server με στόχο να πάρουν στα χέρια τους τα δεδομένα της ιστοσελίδας τους ράδιου με απώτερο σκοπό την πιθανή αναγνώριση των μελών του.

Ο server της Sarava βρίσκεται στο πανεπιστήμιο State University of Campinas – Unicamp, και φιλοξενεί την πλατοφόρμα radiolivre.org, συμπεριλαμβανομένης και της ιστοσελίδας του Ράδιο Muda, καθώς και άλλα ερευνητικά σχέδια που έχουν σχέση με το Unicamp και άλλα πανεπιστήμια στην Βραζιλία.

Η Sarava είναι μια ερευνητική ομάδα που για τα τελευταία 10 χρόνια έχει προσφέρει τεχνολογική υποδομή, πολιτική σκέψη και αυτόνομες και ασφαλείς πηγές επικοινωνίας ελεύθερα σε ερευντικές ομάδες και κοινωνικά κινήματα [2]. Το 2008, ένας από τους server της είχε κατασχεθεί και δεν έχει επιστραφεί έκτοτε [3].

Τώρα που έχει περάσει το νομοσχέδιο Marco Civil για το διαδίκτυο [4] και που η Βραζιλία φιλοξενεί μια Διεθνή Διαδικτυακή Συνάντηση και προσπαθεί να περάσει την ιδέα ότι είναι η μόνη χώρα που διατηρεί τη πλέον σύγχρονη νομοθεσία σε ό,τι αφορά την προστασία, ελευθερία και ασφάλεια στο διαδίκτυο, αντιμετωπίζουμε μια ακόμη απόπειρα κλοπής δεδομένων, που υπονομεύει την προστασία της ιδιωτικότητας των ερευνητικών προγραμμάτων και ελεύθερης πρόσβασης στην πληροφόρηση, με το κλείσιμο λιστών συζήτησης, ιστοσελίδων και άλλων εργαλείων.

Θεωρούμε ότι η απόφαση να σπάσει το απόρρητο των επικοινωνιών μας, μετά από μήνυση της Εισαγγελίας είναι δυσανάλογη. Εξάλλου, ο server δεν τηρεί κανένα ιστορικό που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναγνώριση των χρηστών του, ως μέρος της Πολιτικής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων [5].

Ζητάμε την αλληλεγγύη όλων των ομάδων, ατομικοτήτων και ιδρυμάτων που αγωνίζονται για μια ελεύθερη κοινωνία και διαδίκτυο. Την Δευτέρα 28 Απριλίου στη 1μμ (τοπική ώρα, ζώνη GTM-3h) θα γίνει διαδήλωση μπροστά από το Κέντρο Επεξεργασίας Δεδομένων από το κτίριο του ινστιτούτου Φιλοσοφίας και Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Unicamp, κάθε στήριξη θα είναι δεκτή.
Η αποστροφή μας για αυτήν την πράξη θα μοιραστεί στα κοινωνικά δίκτυα και σε μηνύματα προς την Εισαγγελία στο διαδίκτυο. Hahtags:
#SaravaLivre, #netmundial1984, #sarava, #privacidade, #OurNetMundial,
#marcocivildainternet

Απαιτούμε την άμεση παύση των προσπαθειών της αστυνομίας εναντίον των server της ομάδας Saravá και των δεδομένων των χρηστών της.

[1] http://intervozes.org.br/fechamento-da-radio-muda-e-mais-um-atentado-contra-a-liberdade-de-expressao-no-brasil/
[2] Οι αρχές της ομάδας Saravá: https://www.sarava.org/pt-br/principios
[3] Η κατάσχεση της Saravá το 2008: https://www.sarava.org/en/node/46
[4] Ο Ν.12.965, από τις 23 Απριλίου 2014, ελεύθερη μετάφραση (στα αγγλικά) διαθέσιμη στο https://thecdd.wordpress.com/2014/03/28/marco-civil-da-internet-unofficial-english-translation/ (πρωτότυπο στο http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2011-2014/2014/lei/l12965.htm )
[5] https://www.sarava.org/pt-br/privacidade

Πηγή : https://www.sarava.org/en/node/104