Βραζιλία, Η συλλογικότητα Saravá διαμαρτύρεται ενάντια στην επιτήρηση των δεδομένων

Βραζιλία – 22 Απρίλη 2014 – Εμείς από την ομάδα Sarava ανησυχούμε για τυχόν απερίσκεπτη ενέργεια εκ μέρους του Γραφείου του Δημόσιου Κατήγορου. Το Γραφείο ζητάει πρόσβαση σε περιεχόμενο που φιλοξενούμε.sarava-servidor-livre

Παρασκευή 25 Απρίλη 2014, νεότερη ενημέρωση: η Ομάδα Sarava πρόκειται να χάσει τον κύριο server της!

Η Saravá είναι μια ομάδα που προσφέρει τεχνολογικές υποδομές και πολιτική σκέψη στα πολιτικά κομμάτια της κοινωνίας εδώ και δέκα χρόνια[0].

Το κύριο αντικείμενο της έρευνάς μας είναι η κατασκευή ασφαλών αυτόνομων συστημάτων επικοινωνίας, με σεβασμό στην ιδιωτικότητα των χρηστών μας και τον εκδημοκρατισμό της γνώσης[1].

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, μας έγιναν γνωστές οι επανειλημμένες αιτήσεις του Γραφείου του Δημόσιου Κατήγορου για να αποκτήσει πρόσβαση στον server μας που βρίσκεται στο πανεπιστήμιο Campinas State University. Η ομοσπονδιακή αστυνομία έκανε αυτές τις αιτήσεις προς το πανεπιστήμιο χωρίς κάποια διαταγή δικαστηρίου, υποτίθεται για να διερευνήσει κάποια παράβαση. Παρά την παρέμβαση της πρυτανείας για να αποφευχθεί η εκ νέου κατάσχεση του server όπως είχε συμβεί στο παρελθόν[2], η επιμονή της αστυνομίας μας αφήνει ανήσυχους για την ασφάλεια των ιστοσελίδων και των email που φιλοξενούμε.

Αυτήν την εβδομάδα, η Βραζιλία δίνει το παράδειγμα στον κόσμο καθώς οργανώνει και ηγείται μιας συνάντησης για να συζητηθεί το μέλλον της διαδικτυακής διακυβέρνησης. Αλλά ενέργειες σαν την προαναφερθείσα δείχνουν βασικά ότι η χώρα μας είναι πίσω από άλλες όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης και την ιδιωτικότητα των ψηφιακών μέσων. Τι ειρωνεία, το Κράτος που αποδέχεται το νέο νόμο για το διαδίκτυο Marco Civil ώστε να προστατεύει τους βραζιλιάνους χρήστες ενάντια σε μέτρα της αστυνομίας, είναι το ίδιο που αντιβαίνει στην πράξη την ίδια την πολιτική του.

Επαναλαμβάνουμε ότι ο server μας χρησιμοποιείται για νόμιμες κοινωνικές δραστηριότητες. Δεν υπάρχει καμία δικαιολόγηση για να πληγεί η ιδιωτικότητα όλων των χρηστών μας με στόχο να αποκτηθεί πρόσβαση σε συγκεκριμένα δεδομένα που υποτίθεται φιλοξενούνται στον server μας.

Ένα τεράστιο κομμάτι αυτού του περιεχομένου είναι, από τη φύση του, online και δημόσια διαθέσιμο. Είναι περιττό να ζητείται αντίγραφο περιεχομένου που παρέχεται ήδη αυτόματα. Επιπρόσθετα, καθώς σεβόμαστε την ιδιωτικότητα των χρηστών μας δεν καταγράφουμε πληροφορίες πρόσβασης κατά τη σύνδεση των χρηστών.

Ζητάμε την άμεση παύση της αστυνομικής επίθεσης ενάντια στον server μας και τα δεδομένα των χρηστών μας.

Περισσότερο από ποτέ, είναι ώρα η Βραζιλιάνικη Κυβέρνηση να δώσει ένα ξεκάθαρο δείγμα ότι σέβεται και προστατεύει την ιδιωτικότητα των χρηστών του Διαδικτύου.

Όλος ο πλανήτης παρακολουθεί.

Συλλογικότητα Saravá
contato AT sarava.org

[0] Οι αρχές της Saravá: https://www.sarava.org/en/principles
[1] Ως παράδειγμα, δείτε την πρωτοβουλία: https://policy.sarava.org/
[2] Κατάσχεση του server της Saravá το 2008: https://www.sarava.org/en/node/46
[3] NETmundial: http://netmundial.br

πηγή : https://www.sarava.org/en/node/99