Καλαί, Γαλλία: Ενημέρωση για τις τελευταίες δύο εβδομάδες

Ενημέρωση για τις δύο τελευταίες, δύσκολες, εβδομάδες στο Καλαί, ύστερα από πολιορκία και επίθεση νεοναζί σε κατάληψη στην Κουλόν. Το σημείωμα αυτό αναφέρεται στην την κατάληψη τεσσάρων άδειων σπιτιών στο Καλαί, την διαδήλωση αλληλεγγύης προς τις/τους μετανάστριες/τες,την αντιφασιστική απάντηση, τις παράνομες εξώσεις, την ανακατάληψη και την εκ νέου έξωση ενός από τα κατειλημμένα σπίτια.

Ανάγκη για βοήθεια στο Καλαί!!!

Η κατάληψη στην οδό Έμιλη Ντουμόνυ 122 στην Κουλόν μετά το πέρασμα φασιστών


Η κατάσταση με τις/τους μετανάστριες/ες στο Καλαί συνεχίζει να είναι το ίδιο καταστροφική. Από τη μια η κρατική καταστολή και από την άλλη η έλλειψη αλληλέγγυου κόσμου στο χώρο, δεν βοηθά να αλλάξει η κατάσταση των 400-500 προσφύγων που κοιμούνται σε καλοκαιρινές σκηνές, σε πρόχειρο καταυλισμό, με ένα γεύμα την ημέρα και 3 τουαλέτες εργοταξίου. Οι καταλήψεις που γίνονται από τις/τους μετανάστριες/ες και τις/τους αλληλέγυες/ους δεν κρατούν ποτέ ακόμη και αν δίνεται 48ωρη διορία [σημ.μτφ: Κατά τη διάρκεια αυτού του περιθωρίου η αστυνομία θεωρεί ότι προσπαθείς να εγκατασταθείς στο χώρο οπότε στην περίπτωση που συλληφθείς δεν έχεις δικαίωμα νομικής υποστήριξης επί του θέματος. Στην Γαλλία είναι παράνομο να γίνει έξωση μετά το 48ωρο χωρίς την παρουσία εισαγγελέα]. Ήδη τους τελευταίυς μήνες, διενεργείται μια πρωτάκουστη ξενοφοβική καμπάνια η οποία διοχετεύεται από το δημαρχείο, τη νομαρχία και μια φασιστική ομάδα με το όνομα “Να σώσουμε το Καλαί”, η οποία παρουσιάζεται ως “οι ετοιμοπόλεμοι γείτονες” που κάνουν καταγγελίες εναντίον των καταλήψεων και ευτελίζουν την βία. Αυτές τις τελευταίες δύο βδομάδες είδαμε μια νέα προσπάθειά τους να εκφράσουν μίσος.

Κατάληψη στην Κουλον: επίθεση φασιστών

Στα μέσα του Φεβρουαρίου, ένα ζευγάρι άστεγων από την Γαλλία και την Γερμανία έκανε κατάληψη σε μια φάρμα στην Κουλόν, μια πόλη στα σύνορα του Καλαί. Αμέσως η ομάδα “Να σώσουμε το Καλαί” κάλεσε συγκεντρώσεις μπροστά στο σπίτι, αποκαλώντας τους το φάντασμα της εισβολής των μεταναστριών/στων στα περίχωρα που εδρεύει η ακροδεξιά. Αν και στην αρχή ενώθηκαν μαζί τους διάφοροι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι, στην συνέχεια και γρήγορα διαχωρίσαν την θέση τους βλέποντας την τροπή των γεγονότων. Οι “οικογενειακές” συγκεντρώσεις του απογεύματος σιγά σιγά αντικαταστάθηκαν από νυχτερινές επιθέσεις με πέτρες στη στέγη του σπιτιού, με σεξιστικές και ρατσιστικές προσβολές και με απειλές θανάτου υπό την προστασία συνένοχων μπάτσων οι οποίοι διασκέδαζαν με την κατάσταση. Το ΣΚ της 22-23 Φεβρουαρίου, οι ομάδες των νεοναζί ένωσαν τις συγκεντρώσεις τους και ακολούθησε μια νέα επίθεση (καταστροφή της στέγης από πέτρες και μολότωφ και προσπάθεια να μπουν στη φάρμα). Οι κάτοικοι και οι αλληλύγγυες/οι εγκατέλειψαν προσωρινά το σπίτι όταν οι γείτονες τους προειδοποίησαν για πιθανότητα εμπρησμού (είδαν φασίστες να φέρνουν δοχεία βενζίνης). Ο αχυρώνας κάηκε την ίδια νύχτα, παρόλο που οι δυνάμεις καταστολής ήταν παρούσες. Μετά από αυτό, τοπικές εφημερίδες δημοσιεύουν άρθρα που αποδεικνύουν την σχέση μεταξύ των διαχειριστών των ομάδων “Να σώσουμε το Καλαί” και των Νεο-ναζί (δημοσιεύτηκε η φωτογραφία ενός που έχει σβάστικα στο στήθος). Την αμέσως επόμενη Παρασκευή η ομάδα ανακοινώνει την διάλυση της βιτρίνας τους (σ.σ. σελίδα στο Facebook).

Διαδήλωση 1ης Μαρτίου

Το Σάββατο 1 Μαρτίου, πραγματοποιείται συγκέντρωση αλληλεγγύης με τις/τους μετανάστριες/ες με σκοπό να διεκδικήσουν αντιφασιστική αλληλεγγύη. Στη συγκέντρωση ήρθαν μετανάστριες/ες, κάτοικοι του Καλαι, οι “Χωρίς σύνορα”, οργανώσεις στήριξης των μετανάστριων/ών και αντιφασιστικές ομάδες. 300 άτομα συγκεντρώθηκαν εκείνη την ημέρα, σημαντική παρουσία για μια πόλη όπως το Καλαί. Η ατμόσφαιρα και η πορεία είχαν εορταστικό χαρακτήρα.

Χαιρετισμούς στις στέγες

Την ίδια περίοδο, απάντηση/αντίδραση επίσης δόθηκε από μια συλλογικότητα αποτελλούμενη από άτομα διαφορετικών πολιτικών προσανατολισμών, από διάφορες περιοχές που μάχονται για το δικαίωμα όλων σε στέγαση ασχέτως γεωγραφικής προέλευσης. Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, έκαναν κατάληψη τεσσάρων σπιτιών που ανήκουν στο δήμο και στην εταιρεία OPH και τα άνοιξαν δήμοσια με ισχυρές αποδείξεις ότι θα κρατήσουν για 48 ώρες (βίντεο, εικόνες, αυθεντικές μαρτυρίες…) τις οποίες έστειλαν στην αστυνομία και τους δημοσιογράφους. Η απάντηση των μπάτσων ήταν άμεση και οι τέσσερις χώροι γνώρισαν παρέλαση από κλούβες ΜΑΤ να περνούν από τις πόρτες τους. Έκαναν παράνομη έξωση στο κτίριο που ανήκει στο δήμο. Η έξωση ήταν πολύ βίαιη, τόσο για τον κόσμο εντός του κτιρίου αλλά και εκτός (οι μπάτσοι αντέδρασαν άμεσα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα αφού σε λιγότερο από μια ώρα οχτώ κλούβες των ΜΑΤ και πέντε αυτοκίνητα μαζεύτηκαν μπροστά από την κατάληψη). Οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι μερικές ώρες αργότερα χωρίς κατηγορίες. Ένεκα της μη απόφασης του δικαστηρίου, οι κάτοικοι αποφάσισαν να επανακαταλάβουν τα κτίρια την Τρίτη 2 Μαρτίου  κατά τη διάρκεια ενός εορταστικού γεύματος με τις/τους γειτόνισσες/ες. Το πρωί της Δευτέρας ξύπνησαν από μια εταιρεία που ήρθε να χτίσει τοίχο γύρω από το σπίτι και τους έδιωξαν παράνομα το απόγευμα, έχοντας αφήσει τα πράγματά τους αποκλεισμένα στο εσωτερικό του κτιρίου.

Κάλεσμα υποστήριξης!

Πέραν της καθημερινής αλληλεγγύης που χρειάζεται, μένουν ακόμη τρία κατειλημμένα σπίτια (και για όσες/οσους θέλουν κίνητρο 4000 άδεια κτίρια…), 400-500 μετανάστριες/ες στο δρόμο, με πολλή δουλειά να γίνει και ανάγκη παρουσίας αρκετών ανθρώπων για να φυλάσσουν το χώρο, απέναντι στην αστυνομική και φασιστική απειλή.

Μαχόμενες-οι

Πηγή