“Ενάντια στην καταστολή τους, η δική μας αντίσταση” Πορεία διαμαρτυρίας κατά της κρατικής καταστολής στην Ισπανία

Έγινε τελικά χτές, 8 Φεβρουαρίου, στο κέντρο της Μαδρίτης η πορεία ενάντια στην καταστολή (περισσότερες πληροφορίες για το κάλεσμα).

Η αστυνομία ήταν προκλητική καθόλη τη διάρκεια της πορείας. Υπήρχαν πάρα πολλές διμοιρίες και οι μπάτσοι φορούσαν από την αρχή τα κράνη τους, που σημαίνει μια διαρκή τρομοκρατία του κόσμου και δηλώνει ετοιμότητα για άμεση καταστολή. Όταν τελείωσε η πορεία οι μπάτσοι επιτέθηκαν στον πορεία και συνέλαβαν 8 άτομα.

Βίντεο από την πορεία κατά της κρατικής καταστολής 08/02/2014

Στο βίντεο φαίνεται ότι οι συλλήψεις έγιναν από ασφαλίτες. Στην αρχή του βίντεο αναφέρεται ότι πάνω από 200 διμοιρίες είχαν επιστρατευθεί για την πορεία στην οποία συμμετείχαν περίπου 1000 άτομα. Το πανό στην κορυφή της πορείας λέει “Ενάντια στην καταστολή τους, η δική μας αντίσταση”. Κατά τη διάρκεια της πορείας ακούγονται συνθήματα για την ταξική πάλη, τους πολιτικούς κρατούμενους, την αντίσταση. Στο λεπτό 1:09 μία συντρόφισσα αναφέρει ότι όσοι συμμετέχουν στους κοινωνικούς αγώνες ειδικά τον τελευταίο καιρό βρίσκονται αντιμέτωποι με την υπερβολική βία των κατασταλτικών μηχανισμών. Οι σκηνές από το λεπτό 1:10 μέχρι το λεπτό 1:49 είναι από προηγούμενες πορείες (κατά της ποινικοποίησης των εκτρώσεων, σε γενική απεργία, ενάντια στη διαφθορά του κυβερνώντος κόμματος). Εκείνη ακριβώς τη στιγμή η συντρόφισσα λέει ότι όλη αυτή η συμπεριφορά του κρατικού μηχανισμού είναι η κληρονομιά που άφησε η δικτατορία του Φράνκο. Ταυτόχρονα βλέπουμε στο βίντεο εικόνες από την πορεία των φασιστών την 1η Μάη 2013, η οποία, φυσικά, είχε την έγκριση της κυβέρνησης. Ακριβώς μετά έχουμε εικόνες από την αντιφασιστική πορεία που είχε γίνει την ίδια μέρα, 01/05/2013.

Η συντρόφισσα λέει ότι η καταστολή, τα γκλομπ, οι φυλακές κ.λπ πάντα περίμεναν αυτούς που αγωνίζονταν. Το κάλεσμα ήταν ενάντια στο νόμο Μορδάθα (σκοπός του νόμου Mordaza είναι να αποτρέψει τον κόσμο από το να διαμαρτύρεται προβλέποντας πρόστιμα μέχρι και 600.000 ευρώ για συμμετοχή σε πορεία) και οποιονδήποτε άλλο νόμο περιορίζει βασικά δικαιώματα. “… ενωμένοι ενάντια στην καταστολή. Χωρίς φόβο! Η μάχη συνεχίζεται μέχρι τη νίκη!”. Ο κόσμος φωνάζει το γνωστό από την εποχή του ισπανικού εμφυλίου σύνθημα “Η Μαδρίτη θα γίνει ο τάφος του φασισμού”.

Μετά το τέλος της πορείας ένα τμήμα του κόσμου παραμένει στο δρόμο. Περίπου στο λεπτό 3.50 ξεκινούν οι συλλήψεις που έκαναν οι ασφαλίτες. Όσοι φωτορεπόρτερ είναι εκεί δέχονται κατά διαστήματα επιθέσεις και σπρώξιμο από τους μπάτσους. Ένας από αυτούς ζητά να δεί το νούμερο του μπάτσου που τον έσπρωχνε αλλά χωρίς αποτέλεσμα φυσικά.

Πηγή: lahaine.org