Μεξικό: Νεότερη ενημέρωση σχετικά με τους 3 της 5ης Ιανουαρίου

  Σήμερα το πρωί, 10 Γενάρη, μάθαμε οτι οι σύντροφοι Fallon, Carlos και Amelie κρατούνται βάση ενός νόμου της Μεξικανικής Ομοσπονδιακής Νομοθεσίας γνωστούsaveprison ως «arraigo» που επιτρέπει την αυθαίρετη κράτηση χώρις κατηγορίες ή αποδείξεις για ένα διάστημα 40 ημερών, ανανεώσιμο μία φορά, ενόσω διεξάγονται έρευνες από το Κέντρο Ερευνών και Εθνικής Ασφάλειας (CISEN), ένα παρακλάδι της ομοσπονδιακής αστυνομίας αντίστοιχο των Μυστικών Υπηρεσιών του Καναδά (CSIS). Κατά τη διάρκεια αυτής της αυθαίρετης (χωρίς κατηγορίες) κράτησής τους, οι τρείς σύντροφοι βρίσκονται σε ένα ειδικό κέντρο κρατουμένων, το οποίο δεν είναι κανονική φυλακή αλλά ελέγχεται από τις μυστικές υπηρεσίες (CISEN).

   Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο το τί μπορεί να σημαίνει αυτή η παρατεταμένη κράτησή τους στο συγκεκριμένο κέντρο. Το πιο πιθανό είναι να καταστεί αδύνατη η άμεση επικοινωνία με τους συντρόφους, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιοι θα είναι οι περιορισμοί όσον αφορά την επικοινωνία μαζί τους.

   Το «arraigo» ακυρώνει το τεκμήριο αθωότητας, αρνείται στους κρατούμενους και την ομάδα νομικής υποστήριξής τους το δικαίωμα να γνωρίζουν τις κατηγορίες και τα στοιχεία που υπάρχουν εναντίον τους, κι επιτρέπει στο κράτος να κρατάει άτομα σε ειδικά κέντρα κράτησης στα οποία έχουν κατά καιρούς μετατραπεί ξενοδοχεία, σπίτια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Συχνά η τοποθεσία αυτών των κέντρων παραμένει κρυφή. Το «arraigo» έχει επίσης συγκριθεί με τα πιστοποιητικά ασφαλείας που εκδίδει ο Καναδάς[i].

  Αυτό το είδος αυθαίρετης κράτησης δίνει στο κράτος το δικαίωμα και την ελευθερία να κάνει κατάχρηση εξουσίας, να βασανίζει, να εκβιάζει, και να κακοποιεί με διάφορους τρόπους τους κρατούμενους. Έχουν γίνει πολλές αναφορές για κακοποίηση υπό το καθεστώς του «arraigo», το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «άδεια βασανισμού» κι έχει καταγγελθεί από τον ΟΗΕ.index

  Παρά τα τρομακτικά αυτά νέα, οι σύντροφοι Fallon και Carlos έστειλαν δυναμικά και εμψυχωτικά μηνύματα σε συντρόφους τα οποία μπορούν να διαβαστούν εδώ fuegoalascarceles.wordpress.com στα ισπανικά, και εδώ http://montreal.mediacoop.ca/blog/stimulator/20757; http://montreal.mediacoop.ca/blog/stimulator/20758 στα αγγλικά και τα γαλλικά. Και οι δύο λένε οτι έχουν ανακριθεί από τους μπάτσους, αλλά, όπως λέει η Fallon στο γράμμα της, «η σιωπή είναι πιο δυνατή από την καταστολή».  Καλούμε όλους τους συντρόφους να δείξουν την συμπαράστασή τους προς τους συλληφθέντες φίλους και συντρόφους μας.  Γίνεται κάλεσμα για κοινή έκφραση αλληλεγγύης προς τους 5Ε3 (τους 3 της 5ης Ιανουαρίου)  σε όλο τον κόσμο την επόμενη Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου.

«Ξέρω οτι η αλληλεγγύη των αναρχικών είναι ριζωμενη σα βελανιδιά, κι ότι θα είναι πάντα κάτι περισσότερο από άδειες λέξεις».

     Carlos López “El Chivo”

 

Οι τρείς σύντροφοι εκπροσωπούνται από έναν δικηγόρο μέλος του Αναρχικού Μαύρου Σταυρού της Πόλης του Μεξικού, που μιλάει αγγλικά και ισπανικά. Σύμφωνα με την ομάδα νομικής υποστήριξης, η απέλαση των συντρόφων παραμένει πιθανή, και ο Καναδός πρέσβης έχει ήδη αιτηθεί την απέλασή τους, που είναι και το μόνο που μπορεί να κάνει η πρεσβεία του Καναδά. Τώρα εξαρτάται από το κράτος του Μεξικού το αν θα θελήσει να τους απελάσσει ή αν θα προτιμήσει να προχωρήσει στην αναγγελία κατηγοριών. Κανονικά η απόφαση απέλασης λαμβάνεται μέσα σε 48 ώρες από την έναρξη κράτησης υπό το καθεστώς του «arraigo», αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο.

  Η Amelie και η Fallon εκτιμούν ιδιαίτερα όλες τις κινήσεις αλληλεγγύης που έχουν γίνει μέχρι τώρα και εύχονται αυτές οι κινήσεις που ξεκίνησαν από φίλους και συντρόφους να συνεχιστούν. Προς το παρόν, οποιαδήποτε κίνηση αλληλεγγύης δεν πρέπει να περιλαμβάνει την διάχυση της πληροφορίας στα ΜΜΕ,  ούτε τη δημόσια υποστήριξη ή την παρέμβαση πολιτικών ή άλλων κρατικών παραγόντων.

  Όταν μεταφερθούν σε κανονική φυλακή ελπίζουμε να μπορέσουνε να κοινοποιήσουμε την διεύθυνση στην οποία θα μπορεί κανείς να τους βρεί.

  Όσοι επιθυμούν να υποστηρίξουν τους τρείς συντρόφους (Amélie, Carlos και Fallon) από τον Καναδά και τις ΗΠΑ μπορούν να ενισχύσουν οικονομικά το ταμείο για τη νομική τους υποστήριξη διαμέσου του ταμείου της Αντικαπιλιστικής Σύγκλισης (CLAC). Για εισφορές μπείτε στην ιστοσελίδα: http://www.clac-montreal.net/mx .

  Οικονομική ενίσχυση με μετρητά μπορεί να γίνει στο QPIRG-Concordia, 1500 de Maisonneuve O, δεύτερος όροφος, Montreal.

[i]Η κυβέρνηση του Καναδά μπορεί, εκδίδοντας ένα από αυτά τα πιστοποιητικά ασφαλείας, να συλλάβει και να απελάσσει όσους δεν έχουν την Καναδική υπηκοότητα, με την δικαιολογία της συμμετοχής τους σε ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ή αν θεωρούνται επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια.

 

 

Πηγή: http://325.nostate.net