Αθώος ο δολοφόνος του Rishi

Ο μπάτσος που πυροβόλησε τον Rishi Chandrikasing στο σβέρκο στον σταθμό HS της Χάγης [στην Ολλανδία] στις 23 Νοεμβρίου πέρυσι, αθωώθηκε για φόνο και ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Ο Rishi ήταν άοπλος και έτρεχε από τους μπάτσους φοβισμένος, το γουρούνι δήλωσε ότι λειτούργησε σε “αυτοάμυνα”.

Όποιο άτομο παρακολούθησε το Καφκικό σόου της δίκης του ανώνυμου μπάτσου (το όνομα του σάπιου κρέατος παραμένει κρυφό) θα έπρεπε να καταπολεμήσει την ανάγκη του να ξεράσει. Ήταν μια αηδιαστική εμπειρία. Η οικογένεια του Rishi, που παρακολούθησε τη δίκη του δολοφόνου του συγγενή τους, πήγαιναν από τα δάκρυα στην οργή και πάλι πίσω, ενώ ο δικαστής αθώωνε τον δολοφόνο από όλες τις κατηγορίες και κάθε μελλοντικής δίωξης. Τα συνήθη ψέματα και δικαιολογίες για να αιτιολογηθεί η απόφαση δε θα μπορούσαν να είναι πιο εξοργιστικά.

Αθωώθηκε από την καταδίκη για τον φόνο γιατί η κατηγορία προστέθηκε στην υπόθεση δύο εβδομάδες πριν από το δικαστήριο, άρα, όπως επιχεριηματολόγησε ο δικαστής, ήταν “ανεπιθύμητη και αδικαιολόγητα προσβλητική” για τον μπάτσο δολοφόνο. Σαν να λέμε ότι το να δολοφονείς κάποιον δεν είναι, αρκεί ο δράστης να είναι μπάτσος.

Ο μπάτσος αθωώθηκε για την κατηγορία για ανθρωποκτονία εξ αμέλειας επειδή ενήργησε με “δικαιολογημένο τρόπο”. Βάσει της ολλανδικής νομοθεσίας επιτρέπεται να πυροβολούν οι μπάτσοι ένα “επικίνδυνο ένοπλο άτομο” αν ένα τέτοιο άτομο προσπαθεί να ξεφύγει ή όταν ο μπάτσος βρίσκεται σε αυτοάμυνα. Ο πυροβολισμός πρέπει να γίνει με σκοπό την σύλληψη του ατόμου ή αλλιώς: να πυροβολήσει στα πόδια το άτομο που προσπαθεί να ξεφύγει με σκοπό να το ακινητοποιήσει. Πώς ακριβώς ήταν η συμπεριφορά του μπάτσου δικαιολογημένη; Καταρχάς, όταν ο Rishi άρχισε να τρέχει (πιθανώς επειδή είδε έναν μπάτσο με πολιτικά να τον σημαδεύει με όπλο) και έπιασε το τηλέφωνό του, οι μπάτσοι “το πέρασαν για όπλο”, άρα ο Rishi ήταν “επικίνδυνο ένοπλο άτομο” και αιτιολογήθηκε ο πυροβολισμός από πλευράς της αστυνομίας. Δεύτερον, ο μπάτσος στόχευσε μεν στα πόδια, αλλά αστόχησε και χτύπησε στον σβέρκο, έτσι τουλάχιστον συνεχίστηκε το επιχείρημα. Για να φανεί ο δικαστής πιο αντικειμενικός, εξέφρασε ότι έκρινε λανθασμένο το γεγονός ότι ο μπάτσος δεν πυροβόλησε από σταθερή θέση, όπως επιβάλλει το πρωτόκολλο, και συνέχισε με το να τον αθωώσει από κάθε περαιτέρω δίωξη.

Έτσι, σαφέστατα, ο ρατσιστής, δολοφόνος, μπάτσος είναι ελεύθερος.

Πηγή: indymedia.nl