Βερολίνο, Γερμανία: Ανάληψη ευθύνης για εμπρηστική επίθεση στον προαστικό σιδηρόδρομο

Στις 28.08.2014 μια εμπρηστική επίθεση σε ένα στρατηγικό σημείο του προαστιακού σιδηροδρόμου (S-Bahn) του Βερολίνου, είχε ως αποτέλεσμα να καταστρέψει το πιο σημαντικό σημείο του δικτύου το οποίο παρέλυσε για τρεις ημέρες.

fire-berlin-s-bahn

Φωτιά και λάβρα για το Βερολίνο

Την στιγμή που στις 04.00 η ώρα σήμερα το πρωί, δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί ακινητοποίησαν ένα μέρος του προαστιακού σιδηροδρομικού δικτύου του σταθμού του Βερολίνου και ενώ οι επιβάτες στέκονται όπως κάθε μέρα αποχαυνωμένοι στην ράμπα του σταθμού για να πάνε στην δουλειά, στο σχολείο ή για τα ψώνια τους, μερικά μέτρα πιο πέρα κάποιοι άνθρωποι σε μια ταράτσα ενός ξενώνα παλεύουν για το δικαίωμα τους στη ζωή.

Κάνεις δε χαλάει την «ζαχαρένια» του, σκεπτόμενος εκείνους που λόγω της γερμανικής απληστίας για το κέρδος, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Η τάση για αυτοπροβολή δεν αφήνει κανένα περιθώριο σκέψης πάνω στα ρατσιστικά στερεότυπα που προβάλλονται καθημερινά.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των γερμανικών σιδηροδρομικών γραμμών εξέφρασε σήμερα την αδυναμία του να κατανοήσει τη δράση αυτή και είπε ότι εκείνοι που επλήγησαν δεν ήταν άλλοι από τους απλούς πολίτες του Βερολίνου και του Βραδεμβούργου.

Κι όμως, αυτοί είναι ο στόχος μας. Γιατί κανείς τους δεν συγκινείται πια ζώντας σε μια κοινωνία χωρίς κατανόηση και αλληλεγγύη. Αδιαφορούν για οτιδήποτε συμβαίνει έξω από τη δική τους μικροπραγματικότητα. Αυτό που τους λείπει είναι ο χρόνος.

Από την ενέργειά μας αυτή δεν ζημιώθηκαν οι «φτωχοί» αλλά μια πλούσια κοινωνία που για μια στιγμή εξαναγκάστηκε να αποκοπεί από την καπιταλιστική της καθημερινότητα.

Κάποιοι σήμερα, περιμένοντας, έχασαν λίγο από τον χρόνο τους, την ίδια στιγμή πουκάποιοι άλλοι παραμένουν διαμαρτυρόμενοι στις ταράτσες των οδών Οhlauer ή Gürtelstraße γιατί εκδιώκονται από τα σύνορα της Γερμανίας ή της ΕΕ. Είναι άνθρωποι που διασχίζουν καθημερινά μέσα σε κατάμεστες βάρκες τη Μεσόγειο ελπίζοντας να ζήσουν σ’ ένα καλύτερο κόσμο. Με την απέλασή τους χάνουν την ελευθερία, την υγεία και τη ζωή τους.

Ίσως οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να περιμένουν στους σταθμούς να αξιοποιήσουν τον χρόνο αυτό και να σκεφτούν που οφείλεται η ευημερία τους και για ποιό λόγο μπορούν να ζουν ειρηνικά χωρίς τη διαρκή απειλή να δολοφονηθούν ή να βασανιστούν. Όποιοι δεν είναι σε θέση να σκεφτούν, να αναρωτηθούν και δεν καταλαβαίνουν γιατί η δική τους κατάσταση βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τα δεινά των ανθρώπων «κάπου μακριά», αυτοί δεν πειράζει να περιμένουν, να χάσουν ακόμα και την πτήση τους για τις διακοπές ή να μη βυθιστούν μια μέρα στο φετίχ της εργασίας τους.

Ο Henkel, η Kolat [σημ.μτφ.: ο Henkel είναι βουλετής του συντηρητικού κόμματος CDU και ανακοίνωσε την έξωση των προσφύγων από την Oranienplatz και η Kolat είναι βουλευτής του κόμματος των σοσιαλδημοκρατών και έκανε διαπραγματεύσεις με τους πρόσφυγες] και τα τσιράκια τους θα πρέπει ν’ αναλογιστούν ότι οι πράξεις τους θα έχουν συνέπειες, ότι η πολιτική τους η οποία αρνείται στους ανθρώπους να ζουν μια ασφαλή ζωή, τα ψέματά τους και η προπαγάνδα της απληστίας και του μίσους τους δεν θα περάσει. Η κοινωνία και οι εκπρόσωποί της σε οικονομία και πολιτική είναι ανά πάσα στιγμή ευάλωτοι.

Αυτόνομες Ομάδες

Πηγή: linksunten.indymedia.org
Περισσότερα σχετικά με τους πρόσφυγες στο Βερολίνο: contrainfo.espiv.net