Ισπανία: Επίθεση ναζί σε 5 νέους

Ισπανία, Βαλένθια

Επίθεση σε 5 νέους που πήγαιναν στην Συνάντηση Σχολείων στην Βαλένθια της Ισπανίας

Το Σάββατο 17/05/2014, 5 έφηβοι που πήγαιναν στη Συνάντηση Σχολείων για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης και της γλώσσας που μιλάνε στην Βαλένθια (valenciano) δέχτηκαν επίθεση από 10-15 φασίστες και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Τέσσερις από αυτούς είναι γύρω στα 16, ενώ ένας είναι 19 χρονών. Η επίθεση έγινε κοντά στον χώρο όπου μέλη της φασιστικής οργάνωσης Grupd’Acció Valencianista (GAV) είχαν συγκεντρωθεί για να διαδηλώσουν κατά της προαναφερθείσας συνάντησης που οι ίδιοι θεωρούν έκφραση ενός καταλανικού πολιτισμικού ιμπεριαλισμού.

Όπως είπε στην Αντιφασιστική Οργάνωση της Βαλένθια ο μόνος ενήλικας από τους 5 που δέχτηκαν την επίθεση: “πηγαίναμε στην Συνάντηση Σχολείων όταν συναντήσαμε μπροστά μας μια ομάδα ατόμων που έφευγαν από την συγκέντρωση της GAV τα οποία άρχισαν να μας χτυπούν”. Σύμφωνα με την καταγγελία του δεν προηγήθηκε κάποιος διαπληκτισμός, δεν αντάλλαξαν καν κουβέντες. “Ένας από εμάς φορούσε μια μπλούζα που έλεγε Βαλένθια: Αντιφασιστική Περιοχή, και ίσως αυτό να τους ενόχλησε”. “Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Ένας από αυτούς έβγαλε τη ζώνη του και άρχισε να μας χτυπάει ενώ οι υπόλοιποι μας έσπρωχναν προς ένα αυτοκίνητο”.

Η GAV είχε την συγκέντρωσή της ακριβώς έξω από τον χώρο όπου γινόταν η Συνάντηση Σχολείων. Στο ίδιο σημείο είχαν μαζευτεί μέλη αντιφασιστικών συλλογικοτήτων και υπήρχε μονίμως λεκτική διαμάχη αν και δεν συγκρούστηκαν αφού τους χώριζαν οι μπάτσοι.

Σύμφωνα με την ομάδα Αντιφασίστες/Αντιφασίστριες της Βαλένθια οι μπάτσοι το μόνο που έκαναν μετά την επίθεση ήταν να πάρουν στοιχεία από συντρόφους/συντρόφισσες που συμμετέχουν σε διάφορες αντιφασιστικές συλλογικότητες κι όχι των φασιστών που επιτέθηκαν στους 5 έφηβους.

Όσοι συμμετείχαν στην Συνάντηση Σχολείων είπαν ότι είχαν ήδη ζητήσει από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης να μην επιτρέψει την συγκέντρωση των φασιστών μιας και το κάλεσμα της GAV δήλωνε ξεκάθαρα ότι θα διαδήλωναν κατά της εν λόγω συνάντησης.

Αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο της ποινικής δίωξης από τον ισπανικό κατασταλτικό μηχανισμό όσων «προτρέπουν σε μίσος, διάκριση και βία» κατά ομάδων ή οργανώσεων λόγω της εθνικότητας των μελών τους, της ιδεολογίας τους κλπ. Αλλά ξεχάσαμε, είπαμε, οι φασίστες – ανεξαρτήτως επαγγέλματος – εξαιρούνται..

 

Πηγές:

www.kaosenlared.net

www.antifeixistes.org