Μεξικό: Ενημέρωση για τους αναρχικούς και αναρχικές φυλακισμένους/ες της υπόθεσης “5 Ιανουαρίου”

Amelie Carlos FallonΈχουν περάσει μερικές βδομάδες από την τελευταία ενημέρωση σχετικά με την υπόθεση της 5 Ιανουαρίου και των συλληφθέντων αναρχικών. Έχουν συμβεί διάφορα από τότε. Ενημέρωση:

Ο γενικός εισαγγελέας δεν βρήκε τα απαραίτητα στοιχεία για να στηρίξει τις κατηγορίες περί τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος ενάντια στους 3 [σημ.μτφ Αμελί, Φαλλον, Κάρλος], κι έτσι οι συντρόφισσες και ο σύντροφος κρατούνται μόνο με την κατηγορία της φθοράς και διατάραξης της τάξης.     

Η δίκη τους βρίσκεται στο στάδιο της παρουσίασης των αποδεικτικών στοιχείων και η πρώτη ακρόαση θα γίνει στις 2 και 3 Απριλίου. Η Αμελί και η Φαλλον στάλθηκαν στις γυναικείες φυλακές της Santa Martha και ο Carlos στο Reclusorio Oriente [« Ανατολική φυλακή»]. Οι συντρόφισσες βρίσκονται ήδη στην γενική πτέρυγα των φυλακών, ενώ ο Κάρλος είναι ακόμη στη πτέρυγα επιτήρησης και κατατάξης, αν και  σίγουρα θα μεταφερθεί και αυτός στη γενική πτέρυγα τις επόμενες μέρες.

Θέλουμε να εξηγήσουμε λίγο τη κατάσταση τους Κάρλος για να δείτε τις συνθήκες υπό τις οποίες ζούν χιλιάδες συλληφθέντες στις φυλακές της πόλης του Μεξικού.

Σε αυτά τα κέντρα κράτησης υπάρχει ένα ισχυρό δίκτυο διαφθοράς και δεσμών ανάμεσα στη διοίκηση και μερικούς από τους κρατούμενους, οι οποίοι αναπαράγουν την λογική της φυλακής υιοθετώντας τον ρόλο των μπάτσων απέναντι στους υπόλοιπους κρατούμενους. Αυτό το δίκτυο δεν εξυπηρετεί μόνο την ενίσχυση του “επιμορφωτικού” ρόλου των φυλακών, αλλά είναι και αρκετά επικερδές για τους μπάτσους και τα τσιράκια τους. Η πλειοψηφία των άλλων κρατουμένων υποχρεούται να πληρώσει για τα πάντα: επισκέψεις, κάλεσμα, κλπ, καθώς και για την προστασία τους από εκείνους τους κρατούμενους που έχουν την εύνοια της διοίκησης της φυλακής. Ένα μέρος των χρημάτων πάει στους φύλακες κι ένα άλλο στους ευνοημένους κρατούμενους, που ελέγχουν στην πράξη όλη τη φυλακή.

Πριν από μερικές μέρες μάθαμε ότι ο Κάρλος είχε ένα πρόβλημα με έναν άλλο κρατούμενο το οποίο τελικά κατέληξε σε καυγά. Οι φύλακες επενέβησαν, χτύπησαν και τους δύο και τελικά τους έκλεισαν για 9 ώρες στην απομόνωση. Μετά την απομόνωση ο Κάρλος μεταφέρθηκε στον χώρο των φυλακών όπου βρίσκονται οι κρατούμενοι υπό επιτήρηση. Εκεί του ζητήθηκε να πληρώσει ένα ποσό για να αποφύγει μια αγγαρεία καθαριότητας γνωστής ως “fajina”, κατά την οποία ο κρατούμενος είναι υποχρεωμένος να καθαρίσει έναν συγκεκριμένο χώρο των φυλακών ακολουθώντας ένα πολύ βαρύ πρόγραμμα. Ο σύντροφος αρνήθηκε να πληρώσει. Την πρώτη μέρα της αγγαρείας κάποιοι κρατούμενοι επιτέθηκαν και χτύπησαν τον Κάρλος για να τον αναγκάσουν να πληρώσει.

Σήμερα [σημ.μτφ: 28/03/2014] μάθαμε ότι ο σύντροφος είναι άρρωστος λόγω της υγρασίας που έχει στην απομόνωση κι επιπλέον ότι η πλάτη του τον πονάει πολύ λόγω της επίθεσης που δέχτηκε. Συνεχίζει απτόητος και πιστός στις αντιλήψεις του.

Οι συντρόφισσες Αμελί και Φαλλον από την άλλη δεν αντιμετώπισαν παρόμοιες καταστάσεις.

Κάνουμε κάλεσμα αλληλεγγύης προς τους συλληφθέντες/συλληφθείσες της 5ης Ιανουαρίου. Θα συνεχίσουμε να μεταφέρουμε νέα τους και να κάνουμε γνωστή την υπόθεσή τους.

Λευτεριά στους Κάρλος, Αμελί και Φαλλον!

Αλληλεγγύη στον Μάριο Γκονθάλεθ!

Ένα χαιρετισμό στον σύντροφο Τρίπα. Μακάρι τα βήματά σου να μη σταματήσουν ποτέ!

Αναρχικός Μαύρος Στυρός Μεξικού

Πηγή: http://www.abajolosmuros.org/index.php/noticias-anticarcelarias/268-actualizacion-presxs-anarquistas-5e-cartas