Άμστερνταμ, Ολλανδία: Ενημέρωση για το VluchtMarkt

Την Κυριακή 13 Απριλίου η ομάδα «Είμαστε εδώ» έκανε κατάληψη τριών άδειων χώρων στην οδό Τen Katestraat 49, 61 και 63 στο Άμστερνταμ: ‘De VluchtMarkt’. Θα στεγαστούν γυναίκες χωρίς χαρτιά που ήταν χωρίς σπίτι από την προηγούμενη εβδομάδα. Η γειτονιά και οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες έχουν εκφράσει την συμπαράστασή τους αφού προτιμούν να δουν τα κτίρια να χρησιμοποιούνται παρά να είναι άδεια.

Τα σπίτια στην οδό Ten Katestraat 61 και 63 ήταν προορισμένα για εργατικές κατοικίες αλλά η ιδιοκτήτρια εταιρεία Rochdale ξεκίνησε την διαδικασία κατεδάφισής τους προκειμένου να τα μετατρέψει σε πολυτελή διαμερίσματα. Λόγω της οικονομικής κρίσης η ανακαίνιση δεν ολοκληρώθηκε και όπως έχει συμβεί με πολλά κτίρια ιδιοκτησίας Rochdale τα σπίτια ήταν άδεια για χρόνια. Τα κτίρια είναι μέρος ενός μεγαλύτερου τετραγώνου που συμπεριλαμβάνουν τα σπίτια στα νούμερα 53, 55 και 57 τα οποία είχαν στο παρελθόν καταληφθεί και εκκενωθεί δύο φορές και προς το παρόν είναι άδεια και σαπίζουν.

Εντός 24 ωρών από την κατάληψη η Rochdale έστειλε ένα γράμμα ζητώντας από την ομάδα να φύγει. Η Rochdale δηλώνει πως έχει σχέδια να αρχίσει εργασίες στα κτίρια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Παρόλα αυτά δεν φαίνεται να έχουν κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο ή τους οικονομικούς πόρους για κάτι τέτοιο. Η ομάδα δεν θέλει να αποχωρήσει και πιέζουν την Rochdale να αποδείξει τις προθέσεις της να κάνει ανακαίνιση στα κτίρια της 53, 55 και 57 που δεν είναι κατειλημμένα και να επιτρέψει στο μεταξύ στην ομάδα «Είμαστε εδώ» να μείνουν στην Ten Katestraat 61 και 63.

Στην Ten Katestraat 49 στεγάζεται στο ισόγειο ένας μεγάλος εμπορικός χώρος της Batavia BV. Η εταιρεία είναι της οικογένειας Van der Vloodt, που είναι μεσίτες και ιδιοκτήτες πολλών κτιρίων στο Άμστερνταμ. Πωλείται για περίπου 800.000 ευρώ ή ενοικιάζεται για 6500 ευρώ το μήνα. Μέχρι τώρα δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον ενοικιαστές ή αγοραστές.

Ο ιδιοκτήτης της TKS 49 έστειλε γράμμα ζητώντας από τους καταληψίες να φύγουν εντός της εβδομάδας. Η αστυνομία της γειτονιάς δηλώνει πως υπάρχουν σχέδια ανακαίνισης του κτιρίου για να το κάνουν ξενοδοχείο. Αυτό είναι προφανέστατα ψέμα αφού το μέρος δεν έχει καν παράθυρα και δεν υπάρχει άδεια για ανακασκευή μεγάλης κλίμακας.
Για όσο οι ευρωπαϊκοί νόμοι δεν επιτρέπουν την ελευθερία κινήσεων ή την αξιοπρεπή ζωή για όλους και όλες και για όσο μετανάστες και μετανάστριες δεν έχουν πρόσβαση σε δικαιώματα, η κατάληψη είναι η μοναδική εναλλακτική της ζωής στους δρόμους και σε κέντρα κράτησης.

—–
Κάλεσμα αλληλεγγύης
Το Σάββατο 19 Απριλίου στη γωνία της Ten Katestraat και Bellamystraat θα υπάρχει σημείο ενημέρωσης σχετικά με τα σχέδια της γειτονιάς και για να μαζευτούν αλληλέγγυοι/ες. Την επόμενη βδομάδα, η ομάδα «Είμαστε εδώ» θα συμμετάσχει στη συνέλευση γειτονιάς: όλοι και όλες είναι ευπρόσδεκτοι να έρθουν και να δείξουν την αλληλεγγύη τους. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Bos en Lommer Plein 250 την Τρίτη 22 Απριλίου στις 19.30μμ.

—–
Κάλεσμα για υλικά
Όλα τα κτίρια χρειάζονται επισκευές αφού τους λείπουν βασικές εγκαταστάσεις. Η ομάδα «Είμαστε εδώ» και οι υποστηρικτές/τριες μετατρέπουν αυτά τα άδεια κτίρια σε κατοικίσιμους χώρους. Λόγω της δουλειάς που πρέπει να γίνει που απαιτεί πόρους υλικούς και οικονομικούς η ομάδα καλεί όσους και όσες θέλουν να βοηθήσουν με την ανακαίνιση, τα υλικά και τα οικονομικά.

Πηγή: indymedia.nl

One thought on “Άμστερνταμ, Ολλανδία: Ενημέρωση για το VluchtMarkt”

Comments are closed.