Σεξιστική και ομοφοβική επίθεση: το δικαστήριο υποστηρίζει τον βιαστή και διώχνει τους/τις υποστηριχτές.

Μετά από μια σεξιστική και ομοφοβική επίθεση, μια θαμώνας ενός ΛΟΑΤ μπαρ καταδικάστηκε στις 8 απριλίου από το ανώτατο δικαστήριο στο Παρίσι σε 5 μήνες φυλάκιση με αναστολή συνοδευόμενη με απαγορευτικά μέτρα 5 χρόνων και 800 ευρώ πρόστιμο για “εσκεμμένη βία” ενάντια στο βιαστή της.
Οι 18 φεμινίστριες/ές αλληλέγγυοι/ες που αρνήθηκαν να φύγουν από την αίθουσα του ακροατηρίου εκδιώχθηκαν με τη βία, μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα και μερικές/οί,  απειλήθηκαν με μελλοντικό κάλεσμα στο δικαστήριο για “βλάβες” σε εξοπλισμό της αίθουσας του δικαστηρίου.

Προς το τέλος του 2013, μια θαμώνας του μπαρ “la Mutinerie”, δέχθηκε επίθεση κατά τις 2 το πρωί όταν το μπαρ έκλεινε. Ενώ βοηθούσε το προσωπικό και ήταν έτοιμη να σκουπίσει μπροστά στο μπαρ ένας άντρας της έκανε σεξιστική επίθεση: “καθώς σκουπίζεις κοιτάξου λίγο, θα δεις ίσως στο πέρασμα να μου πάρεις και μια πίπα”, “το μικροπουτανάκι ποιόν πιστεύει ότι θα φοβίσει;”,”εσείς οι λεσβίες, μοιάζετε πολύ με ομορφάντρες”… Αμύνθηκε λεκτικά προτείνοντας του να σταματήσει, κάτι που δεν τον εμπόδισε να της επιτεθεί. Έτσι και αυτή αμύνθηκε με χτυπήματα.

Επειδή προφανώς ήταν μεθυσμένος όταν έγινε αυτό, 2 μέρες μετά της έκανε μήνυση. Το θύμα, που χρειάστηκε να αμυνθεί σε μια σεξιστική και ομοφοβική λεκτική επίθεση  και απόπειρα βιασμού, αναγκάστηκε να πάρει αρκετές μερες προσωρινής διακοπής εργασίας και τελικά να κληθεί στο αστυνομικό τμήμα.

Σήμερα Τρίτη 8 Απριλίου έγινε η ακρόαση με κατηγορίες: εσκεμμένη βία και πάνω από 8 μέρες διακοπή εργασίας. Πέραν των εξόδων δικαστηρίου που καλείται να πληρώσει, καταδικάστηκε σε 5 μήνες φυλάκιση με αναστολή συνοδευόμενη από απαγορευτικά μέτρα ισχύς 5 χρονών και υποχρεούται να καταβάλλει αποζημίωση 800 ευρώ στο βιαστή ώστε να κάνει μια ιατρική εξέταση για να εξακριβωθεί το συνολικό ποσό των ζημιών και του τόκου που πρέπει να δώσει. Μια ποινή αρκετά σοβαρή! Βασικά ο εισαγγελέας και ο ενάγων ζητούσε “μόνο” τις ζημιές και το τόκο, κάτι που θα μπορούσε να φτάσει τα 10.000 σύμφωνα με το δικηγόρο.

Κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, 18 φεμινίστριες/ες που ήταν εκεί για αλληλεγγύη διαδήλωσαν ειρηνικά για να δείξουν την διαφωνία τους μέσα στην αίθουσα του ανώτατου δικαστηρίου. Αφού εκδιώχθηκαν με τη βία, κρατήθηκαν για 2 ώρες μπροστά στο δικαστήριο, χωρίς να ξέρουν τα δικαιώματά τους, ούτε και τα κίνητρα της κράτησης τους.

Αφού μεταφέρθηκαν στο τμήμα για εξακρίβωση αφέθηκαν ελεύθεροι/ες, ενημερώνοντας μερικές/ους ότι σύντομα θα καλεστούν για να απαντήσουν σε κατηγορίες περιφρόνησης και καταστροφής υλικού (έσπασαν τους πάγκους της σωφρονιστικής αίθουσας όταν τους/τις έδιωχναν οι μπάτσοι).

Στο πλαίσιο της αυξανόμενης βίας ενάντια σε γυναίκες, τρανς και λεσβίες (σωματικές επιθέσεις ως συνέχεια επιδείξεων έλξης, προσβολές, ανεπιθύμητα αγγίγματα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, προσβλητικές παρατηρήσεις.. τόσο σε ιδιωτικούς χώρους όσο και σε δημόσιους), για ακόμα μια φορά, η δικαιοσύνη προστατεύει τους βιαστές και καταδικάζει τις γυναίκες που αμύνονται ή καταγγέλλουν την ατιμωρησία και το πατριαρχικό δίκαιο.
Ποιό είναι το μήνυμα που μας στέλνουν όταν θέλουμε να αμυνθούμε απέναντι σε λεκτικές και σωματικές επιθέσεις και απειλές βιασμού από τους άντρες; Η λογική της “ανάλογης απάντησης” μας προτρέπει δηλαδή να πούμε “όχι ευχαριστούμε, φιλάκια” απέναντι σε συμβολικές και σωματικές απειλές που δεχόμαστε; Το θύμα της επίθεσης, για να μπορεί να αμυνθεί και να μην δικαιολογηθεί, έπρεπε να πληρώσει 2400 ευρώ έξοδα δικηγόρου και 5 μήνες φυλακή με αναστολή, ενώ πρόκειται να  χρεωθεί και ένα σημαντικό ποσό εξαιτίας μιας κοινωνίας υπέρ του βιασμού που διαδέχεται την πατριαρχική αστυνομία, που δεν αναγνωρίζει στις γυναίκες, στις λεσβίες και στις τρανς την αυτοάμυνα απέναντι σε συνεχείς σεξιστικές επιθέσεις στο δημόσιο αλλά και ιδιωτικό χώρο.

Απαιτούμε:

  • αθώωση για την καταδικασθέντα
  • την άρση καταγγελιών για όσους/ες καλέσθηκαν στο τμήμα
  • μια εξήγηση ως προς την έννοια της “αναλογικότητας” της αυτοάμυνας που είναι περισσότερο σύμφωνα με την καταπίεση που ζουν οι γυναίκες, λεσβίες, τρανς, αντιμέτωποι/ες με επιθέσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Ετοιμάζεται μια διαδήλωση ενάντια στις σεξιστικές, ομοφοβικές και τρανσφοβικές επιθέσεις.
Απέναντι στη βία, αυτοάμυνα

Πηγή