Ολλανδία: Τέσσερις μήνες φυλάκιση για ηθική αυτουργία

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2011, οι μπάτσοι συνέλαβαν την αναρχική Γιόκε Καβιάαρ με την κατηγορία της ‘ηθικής αυτουργίας’ επειδή γράφει κείμενα ενάντια στην πολιτική μετανάστευσης του ολλανδικού κράτους. Επί πέντε ώρες οι μπάτσοι έκαναν έρευνα στο σπίτι της και κατέσχεσαν υπολογιστές, σκληρούς δίσκους και cd. Παρέμεινε φυλακισμένη για τρεις μέρες και κανείς δεν είχε την δυνατότητα να επικοινωνήσει μαζί της, ούτε καν η δικηγόρος της. Κατηγορήθηκε ακόμη και για ‘τρομοκρατικές προθέσεις’.

Οι ομάδες AAGU (Αναρχική Ομάδα Ουτρέχτης ενάντια στις Απελάσεις) και WSD (Ομάδα Εργασίας Σταματήστε τις Απελάσεις) εναντιώνονται σε εταιρείες που συμμετέχουν στα σχέδια δημιουργίας κέντρων κράτησης και απ’ ό,τι φαίνεται ενοχλούν αφού η κυβέρνηση δήλωσε πως κάποιες εταιρείες υποχωρούν από τα κατασκευαστικά συμβόλαια και “είναι δύσκολο να βρεθούν πιθανές αντικαταστάτριες”. Γίνονται καμπάνιες “κατονομασίας και ντροπής” των εν λόγω εταιρειών και έχουν γίνει και εμπρηστικές επιθέσεις για τις οποίες το ολλανδικό κράτος δεν έχει βρει τους υπαίτιους/ες.

Την ξανασυνέλαβαν μετά από μερικούς μήνες με εκ νέου κατηγορία για υποκίνηση ηθική αυτουργία. Συγκεκριμένα ο εισαγγελέας θεώρησε προσβολή το γεγονός ότι αρνήθηκε να κατεβάσει τα κείμενά της από το διαδίκτυο, τα οποία στο μεταξύ είχαν αναδημοσιευθεί σε άλλες ιστοσελίδες και διακινηθεί με αφίσες και φυλλάδια.

Ένα από τα κείμενά της είναι το παρακάτω:

Η Ολλανδία ξεβρωμίζει

Η πινακίδα λέει "uithetland" που σημαίνει "έξω από τη χώρα"
Η πινακίδα λέει “uithetland” που σημαίνει “έξω από τη χώρα”

Υψώστε τη σημαία! Η κόκκινη-λευκή-μπλέ να κυματίζει σε όλα τα σχολεία, περήφανη για την πατρίδα! Όρθωσε το ανάστημά σου, Ολλανδία! Ας βάζουμε τον εθνικό ύμνο σε ουδέτερες εκδηλώσεις και να υποχρεώσουμε τους ραδιοσταθμούς να παίζουν ολλανδική μουσική. Ας καθαρίσουμε όλους τους δρόμους, επειδή όλοι/ες μας πρέπει να ξέρουμε ότι: Η Ολλανδία μας ανήκει.

Αυτή είναι η κατάσταση στην οποία όλες/οι μας ζούμε. Τίποτα από όσα αναφέρω εδώ δεν είναι υπερβολές. Η Ολλανδία ξεβρωμίζει επειδή… σκέψου! Οι παράνομοι/ες δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν;! Τί σκαρώνουν, περπατώντας στους δρόμους μας, σκαλίζοντας τα σκουπίδια μας, έχοντας τα παιδιά τους σε κέντρα κράτησης; Πρέπει να πληρώσουν! Οι γυναίκες και τα παιδιά πρώτα.

Εμείς οι Ολλανδές/οι, δεν πρέπει να νιώσουμε τίποτα. Μπορούμε ακόμη προσφέρουμε σούπες και να ανοίγουμε τις εκκλησίες μας στους μετανάστες. Μπορούμε να συνεχίσουμε να διατηρούμε το ουμανιστικό προσωπείο της κοινωνίας μας και να προσευχόμαστε, να κλαψουρίζουμε και να τραγουδούμε στις καλωδιωμένες πύλες του ΝΑΤΟ. Ευχαριστούμε Κύριε, για όλη σου τη φροντίδα. Δώσε μας σήμερα τον άρτον ημών και ψίχουλα στους φτωχούς πρόσφυγες. Ω, τι ωραία χώρα που είναι αυτή.

Αλλά παραδέξου το: Ένας τέτοιος υπουργός, απλά δεν μπορεί να μείνει! Τι σκοπεύει να κάνει κρατώντας τη χριστιανική ηθική σαν μια ηλεκτρική σκούπα ρυθμισμένη στην ύψιστη ξενοφοβία πάνω από την πόλη; Αυτό είναι απαράδεκτο και όχι απλώς λίγο. Πλέον δεν καθαρίζει τις περιοχές όπως οι Albayrak και Verdonk, χρησιμοποιώντας μια σκούπα για να τους/τις σπρώξει προς το Βέλγιο. Δεν υπάρχει περίπτωση! Ευρωπαϊκές συμφωνίες, ξέρεις.

Είναι καιρός να ξεκινήσουμε την επίθεση και να τραβήξουμε την πρίζα με σκοπό να κλείσουμε την ηλεκτρική σκούπα και να αφοπλίσουμε ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο. Οι συνθήκες που ζούμε το απαιτούν. Αρκετοί και αρκετές καταληψίες σήμερα ξέρουν τι σημαίνει να σε καταδιώκουν αφού και αυτοί/ες τιμωρούνται και όσο αφορά το κυνήγι για όλους και όλες τους περιπλανώμενους/ες, πολλοί άστεγοι γνωρίζουν τι σημαίνει.

Όλος αυτός ο κόσμος, παράνομοι, καταληψίες, άστεγοι έχουν ένα κοινό. Παρουσιάζονται στα τερατουργήματα που αυτοαποκαλούνται ‘αντικειμενικά μέσα ενημέρωσης’ ως άχρηστοι. Τους βάζουν ετικέτες όπως ‘απειλή για την εθνική ασφάλεια’ λες και κυκλοφορούν στις πλατείες, στα κανάλια, στα τραμ και στα λεωφορεία με βόμβες. Καταδιώκονται από δυνάμεις ασφαλείας που ονομάζονται αστυνομικοί ή ειδικοί ερευνητές ή φρουροί της πόλης ή φύλακες ή θυρωροί, αρκεί να έχουν το σήμα και τη γροθιά που της δίνει την δυνατότητα να σπάνε κάποιον στο ξύλο.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μια διαφορά που δεν πρέπει να ξεχνάμε μεταξύ καταληψιών και αστέγων από τη μια και των παράνομων από την άλλη (αφήνω στην άκρη ότι και τα δύο μέρη μπορεί να έχουν και τα δύο χαρακτηριστικά για χάρη της συζήτησης): όταν καταληψίες ή άστεγοι βγαίνουν τελικά από τη φυλακή, μετά από ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν και να ζήσουν μέσα στα ολλανδικά σκατά.

Είσαι Ολλανδός/ή, σωστά;! Τότε, μόνο και μόνο επειδή είσαι εδώ (Ποιος θέλει να είναι εδώ ούτως ή άλλως; Είναι χάλια!) δεν μπορεί να σου επιβληθεί πρόστιμο, να σε φυλακίσουν και να σε ξυλοκοπήσουν. Όσο κι αν σε ξυλοκοπήσουν οι μπάτσοι σε ένα βρώμικο κελί, όσους ανθρώπους κι αν φυλακίσουν και τους ταπεινώσουν, αυτό το διαβατήριο, ο αριθμός κοινωνικής ασφάλισης, διαβεβαιώνει ότι, ανεξαρτήτως, έχεις τη δυνατότητα να μείνεις. Ακόμη και το άψυχο σώμα ενός κρατουμένου μπορεί να θαφτεί βιαστικά για να αναπαυτεί σε ολλανδικό έδαφος για πάντα, με την αιτία θανάτου άγνωστη.

Είσαι Ολλανδός/ή; Μπορείς να βάλεις ένα τέλος στη δίωξή σου: να υποταχθείς. Είναι απλά ένα ζήτημα αποδοχής της μισθωτής σκλαβιάς, πληρωμής ενοικίου σε έναν εκμεταλλευτή που έχει ένα τεράστιο σπίτι στο Wassenaar και καταστολή σου μπροστά στην τηλεόραση σαν ζόμπι, καταπίνοντας όσα ξερατά σου πετάνε. Ο υπουργός θα είναι ικανοποιημένος, ο γείτονάς σου θα είναι ικανοποιημένος, και με το πέρασμα των χρόνων η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες θα πειστούν για την παθητικοποιησή σου. Είσαι εκτός κινδύνου.

Αλλά…αν είσαι παράνομη/ος, τότε όλο αυτό δεν μπορεί και δεν θα σε βοηθήσει! Απαγορεύεται να κάνεις ακόμη και το μικρότερο είδος εργασίας για το οποίο είσαι διατεθειμένη/ος να κάνεις. Δεν μπορείς ακόμη και το μικρότερο δωμάτιο να νοικιάσεις. Δεν χρειάζεται καν να σκέφτεσαι την τηλεόραση (ακόμα κι αν σου λείπει πολύ λίγο). Δεν μπορείς ποτέ να υποταχθείς. Είσαι στο περιθώριο! Εγκληματίας! Είσαι πρόβλημα! Καλύτερα να φύγεις. Αλλά, κυνήγι μαγισσών, όχι… Ο υπουργός είναι θρησκευόμενος άνθρωπος. Το μόνο που λέει είναι: μην προσφέρετε καταφύγιο σε τέτοιους ανθρώπους, θα τους δοθεί η εντύπωση ότι έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν. Στην υδρορροή, ξεπλύντε τους, αποστραγγίστε τους, διαλύστε τους. Το μόνο καταφύγιο, η μόνη μπουκιά που μπορεί να σου δοθεί, είναι αυτή ανάμεσα στους τοίχους, τους φράχτες, τις κλειδαριές και το ηλεκτρικό καλώδιο των φυλακών που δημιουργούν θέσεις εργασίας για εμάς. Είναι η απόλυτη λύση για έναν άνθρωπο χωρίς μέλλον, που θα ενδώσει στο τέλος και θα φύγει.

Μπορείς να φύγεις. Κοίτα το προειδοποιητικό δάχτυλο του υπουργού! Υπάρχουν αρκετές επιλογές μεταξύ πείνας, πνιγμού, βασανιστηρίων και δολοφονιών. Εκτός οπτικού πεδίου, εκτός σκέψης. Η χώρα μας δεν θα ανησυχεί πλέον για το που θα καταλήξουν οι άνθρωποι θύματα ιδιοκτητών, νταβατζήδων και δουλεμπόρων που μπορούν να επιβιώνουν χάρη στην παρανομία από την οποία απαρτίζονται οι νόμοι μας. Τίποτα περισσότερο από αυτό. Οι νόμοι μας είναι η επιθυμία μας και στην κορυφή τους είναι το θύμα του εν λόγω νόμου, που θα πρέπει να καταδικαστεί και να τιμωρηθεί ως αυτουργός.

Αυτουργός; Καλύτερα κάποιος να είναι πραγματικά ο αυτουργός και δικαίως μάλιστα! Δεν έχεις μπουκιά να φας; Τότε να κλέψεις. Δεν έχεις χρήματα; Τότε να πάρεις μια τσάντα από τα ψώνια στην Kalverstraat. Δεν έχεις σπίτι; Το κτίριο ενός κερδοσκόπου. Όλα είναι δίκαια και θα ήταν το ίδιο δίκαια, αν οι υπουργοί στο Binnenhof εξοντώνονταν με μία κίνηση, επειδή: Δεν έχουμε ελευθερία; Ας μην έχουμε καταπιεστές!

Πολλοί δικτάτορες έχουν αποκεφαλιστεί και οι άνθρωποι χόρευαν γύρω από τα πτώματα τους, πανηγυρίζοντας για το τέλος τους, γιορτάζοντας την ελευθερία. Το γεγονός ότι η Ολλανδία αυτοαποκαλείται δημοκρατική, δεν θα διασφαλίσει μια τέτοια άκρως απαραίτητη παρέμβαση κατά της εξουσίας. Η παρέμβαση αυτή δεν σκοπεύει να αναλάβει την εξουσία, αλλά να τη καταρρίψει. Δεν θα είναι όλα νόμιμα, αλλά τι στο καλό, τόσα πράγματα δεν είναι νόμιμα. Για μερικούς ανθρώπους η παράνομη δράση είναι μια επιλογή. Για άλλους η παράνομη διαμονή είναι μια επιβεβλημένη πραγματικότητα.

Ας γίνουμε όλοι δράστες!
Γιόκε Καβιάαρ, 16 Ιουλίου 2011

Μετανάστες φυλακίζονται, βασανίζονται, απελάσονται, δολοφονούνται. Το ολλανδικό κράτος – όπως κάθε κράτος – κάνει ό,τι μπορεί για να μην αναδειχθεί ο πολιτικός χαρακτήρας του αγώνα ενάντια στην ποινικοποίηση των μεταναστών και προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να ποινικοποιήσει όποιον μπαίνει εμπόδιο στα σχέδιά του.

Η Γιόκε Καβιάαρ βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή τεσσάρων μηνών φυλάκισης, με την τελεταία ημέρα δικαστηρίου στις 15 Μάη 2014. Σύμφωνα με την ίδια το δικαστήριο είναι ένα θέατρο παραλόγου, μια δίκη για να ρίξουν το φταίξιμο στον πρώτο τυχόντα και να αποθαρρύνουν όσους και όσες υψώνουν τη φωνή τους.

Προσθέτει:
Ας κάνουμε κάθε λέξη σπίθα! Σπίθες στο στείρο έδαφος της σιωπής. Οι λέξεις σπίθες, οι προτάσεις σπίρτα, οι γλώσσες φωτιά. Βόμβες. Χειροβομβίδες. Μολότωφ. Φωτιά στα θεμέλια του νόμου. Ας πυροδοτήσουμε την αντίσταση! Απαγορεύονται οι λέξεις; Μήπως η καθεστηκυία τάξη, που αντιπροσωπεύεται από κατευθυνόμενους εισαγγελείς και δικαστές για τους οποίους ο νόμος είναι ιερός, από δολοφόνους πίσω από γραφεία και πολεμοχαρείς μπάτσους, από υπουργούς και υφυπουργούς που κυνηγούν πρόσφυγες, φοβάται τις λέξεις; Τότε κάθε λέξη να φυσήξει τη φωτιά της αντίστασης!

Πηγή: 13-september.nl