Ιστορική αντιφασιστική διαδήλωση στην Σουηδία μετά από επίθεση ναζί σε αντιφασίστες

malmö

Στην πόλη του Μάλμε της Σουηδίας συγκεντρώθηκαν πάνω από 10.000 αντιφασίστες και αντιφασίστριες για να διαδηλώσουν ενάντια στην βάναυση ναζιστική επίθεση με μαχαίρια εναντίον συντρόφων και συντροφισσών. Οι κάτοικοι του Μάλμε ισχυρίζονται ότι ήταν η μεγαλύτερη αντιφασιστική διαδήλωση που έχει ζήσει η πόλη, πιθανότητα η πολυπληθέστερη στην Σουηδία. Μιλάνε για μια νίκη του Μάλμε.

Ήταν τα ξημερώματα  της 8ης προς την 9η Μαρτίου, ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, όταν ναζί κουβαλώντας μαχαίρια επιτέθηκαν σε μια ομάδα φεμινιστριών/ων και αντιφασιστριών/ων μετά από νυχτερινή φεμινιστική διαδήλωση. Οι ναζί από το εθνικοσοσιαλιστικό «Κόμμα των Σουηδών» μαχαίρωσαν και χτύπησαν με δολοφονικές προθέσεις τέσσερις από την προαναφερόμενη ομάδα. Ένας από τους τραυματίες χτυπήθηκε τόσο άσχημα που κινδύνευεσε σοβαρά η ζωή του και βρισκόταν για αρκετές ημέρες σε καταστολή. Οι σύντροφοι και συντρόφισσες που χτυπήθηκαν ήταν γνωστοί/ές για την δράση τους ενάντια στην αδικία, τον ρατσισμό, τον σεξισμό και την ομοφοβία.

Η σουηδική αστυνομία περιέγραψε το περιστατικό ως έναν καυγά μεταξύ δεξιών και αριστερών εξτρεμιστών και ένα μεγάλο κομμάτι των μέσω μαζικής ενημέρωσης αναπαρήγαγε την θεωρία των δύο άκρων. Δύο από τους ναζί είναι τώρα προφυλακισμένοι, ένας κρίθηκε μη προφυλακιστέος κατά την ακροαματική διαδικασία και ένας τέταρτος αναζητείται από τους μπάτσους, αφού προηγουμένως οι ίδιοι τον άφησαν να φύγει από το σημείο σύλληψης των υπόλοιπων.

Η επίθεση έγινε σε μια περιοχή του Μάλμε την οποία χαρακτηρίζει η πολυπολιτισμικότητα και η ανοχή και για τους λόγους αυτούς είναι ιδιαίτερα μισητή στους ναζί. Για αυτό επιτέθηκαν την συγκεκριμένη νύχτα κατά την οποία κάθε χρόνο φεμινιστές και φεμινίστριες διοργανώνουν διαδήλωση ενάντια στην βία κατά των γυναικών και για το δικαίωμα ασφαλής μετακίνησης τα βράδια. Το γεγονός ότι οι ναζί φορτωμένοι με μαχαίρια εμφανίστηκαν σε μια περιοχή με συμβολικό χαρακτήρα, σε μια τόσο συμβολική ημερομηνία, δεν αφήνει περιθώρια διαφορετικών ερμηνειών: επρόκειτο προφανώς για μια προσχεδιασμένη επίθεση ενάντια στον αγώνα διεκδίκησης του αστικού χώρου. Σκοπός τους ήταν να δημιουργήσουν φόβο, ανασφάλεια και να σκοτώσουν ανθρώπους που δεν ταιριάζουν στην ιδεοληψία τους.

Οι κάτοικοι του Μάλμε όμως δεν πτοήθηκαν αλλά απενταντίας ενώθηκαν στον αγώνα ενάντια στους ναζί και η πόλη είναι σήμερα πιο δυνατή από ποτέ. Χιλιάδες μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους τραυματίες έρχονται από όλο τον κόσμο στα χάσταγκ #kämpashowan και #kämpamalmö. Ποτέ νωρίτερα ένα πολιτικό γεγονός στην Σουηδία δεν έχει δημιουργήσει τόσες μαζικές αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και στο δομημένο περιβάλλον. Όλη η πόλη γέμσε μέσα σε μερικές μόνο μέρες με εκατοντάδες αντιφασιστικά γκραφίτι και συνθήματα, ενώ πανό κρέμονται από παράθυρα και μπαλκόνια: “Κανείς ναζί στην γειτονιά μας”.

Μια εβδομάδα μετά το περιστατικό, συγκεντρώθηκαν πάνω από 10,000 κόσμος με το σύνθημα «Μάλμε αγωνίσου – ο αντιφασισμός είναι αυτοάμυνα» στην πλατεία Möllevången, πολύ κοντά στον τόπο της επίθεσης. Ήταν μια έντονα φορτισμένη και δυναμική συγκέντρωση με πολύ παλμό και πάθος ενάντια στους ναζί και αλληλεγγύη στους τραυματίες. Συνθήματα κουκουλωμένων αντιφασιστών/ριων δονούσαν τους δρόμους από όπου πέρασε η μεγαλειώδης πορεία: «είμαστε όλοι αντιφασίστες/ριες». Η πορεία κατέληξε στην πλατεία ξανά όπου η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με ομιλίες και αντιφασιστική συναυλία.

Ένας από τους αντιφασίστες αναφέρεται στην περηφάνεια που ένιωσε για την πόλη του και την αντίσταση που έδειξε:
«Όταν μας επιτίθενται βγαίνουμε χίλιες φορές πιο δυνατοί. Ένα χτύπημα σε έναν/μια από εμάς είναι ένα χτύπημα εναντίον όλων μας.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=R3pmzN83Arc[/youtube]

Μερικά στοιχεία για τους ναζί:

Andreas Karlsson – Ενεργό ναζιστικό μέλος του «Κόμματος των Σουηδών», άρτι αφιχθείς από το Κίεβο όπου συμμετείχε στα γεγονότα της Ουκρανίας στο πλευρό του ναζιστικού κόμματος Σβόμποντα. Διαφεύγει της σύλληψης και είναι καταζητούμενος τόσο από τους μπάτσους όσο και από αντιφασίστες/ριες αφού οι μπάτσοι τον άφησαν να διαφύγει από τον τόπο της επίθεσης. Εικάζεται ότι έχει φύγει από την χώρα και έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Johan “Calle” André – κρίθηκε μη προφυλακιστέος και βρίσκεται αυτή την στιγμή υπό αστυνομική προστασία. Έχει αναγνωριστεί από αντιφασίστες/ριες ως ένας από τους μαχαιροβγάλτες κατά την διάρκεια της επίθεσης.

Martin Clausen – συννελήφθη από τους μπάτσους ενώ έτρεχε από το σημείο της επίθεσης και είναι τώρα προφυλακισμένος. Συνδέεται με το ναζιστικό «Κόμμα των Σουηδών».

Magnus Holmqvist – Επίσης προφυλακισμένος για επίθεση με μαχαίρι. Οι μπάτσοι τον έδεσαν και αυτόν ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από το σημείο της επίθεσης. Ακόμη ένα ενεργό μέλος του «Κόμματος των Σουηδών» όπου βρέθηκε πρόσφατα στην Ουκρανία και είχε επαφές με ναζί από το κόμμα Σβόμποντα.

Ανταπόκριση από την συντρόφισσα Felicia