Ανακοίνωση από τους διοργανωτές-τριες της διαδήλωσης ενάντια στο αεροδρόμιο στη Νάντη στις 22 Φεβρουαρίου

Η συμμετοχή στη σημερινή διαδήλωση ήταν ασυναγώνιστη.
Μετρήσαμε γύρω στα 520 τρακτέρ, που ήρθαν από τα γειτονικά γεωγραφικά διαμερίσματα, 2 φορές περισσότερα από τη διαδήλωση που έγινε στις 24 Μαρτίου 2012 στην Νάντη. Αυτό δείχνει την μαζική συμμετοχή των αγροτών που με τα τρακτέρ είναι σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα να στηρίξουν την zad.


Κατέφθασαν 63 λεωφορεία από όλες τις περιοχές της Γαλλίας, δύο φορές περισσότερα από τη διαδήλωση με την ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τη zad. Αυτό είναι ένα σημάδι της πανγαλλικής κινητοποίησης και της σχέσης της Notre Dame des Landes με άλλους αγώνες ενάντια στα μεγάλα αχρείαστα και επιβαλλόμενα σχέδια.

Υπήρχαν γύρω στα 50 με 60 χιλιάδες  άτομα, περισσότερα από τη διαδήλωση ανακατάληψης στις 17 Νοεμβρίου  2012. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη κινητοποίηση του κινήματος.

Η πορεία ήταν εορταστική, δημιουργική και αποφασιστική, με κρουστά, άρματα σαλαμάνδρων και σαύρων, μάσκες ζώων δείχνοντας έτσι την εναντίωση στην καταστροφή των προστατευόμενων ειδών και στα λεγόμενα αποζημιωτικά μέτρα. Στο χώρο είχαμε ομιλίες και διάφορες δραστηριότητες [σημ.μτφ: μουσική, θέατρο, ζογκλερικά] μέχρι τις 18:00 στην πλατεία Daviais.

Η νομαρχία επέλεξε να θέσει την Νάντη υπό πολιορκία και να αποτρέψει την παρουσία μας στην πόλη. Είναι η πρώτη φορά που δεν δίνουν   άδεια σε διαδήλωση να περάσει από τη λεωφόρο των 50 Ομήρων. Ένα μέρος της πορείας πέρασε μέσω του νησιού Μπολιέ ενώ ένα άλλο μέρος της πορείας προσπάθησε να περάσει από την καθορισμένη διαδρομή και βρέθηκε αντιμέτωπο με τη βίαιη καταστολή της αστυνομίας με πυροβολισμούς με πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και κροτού λάμψης. Αυτό όμως δεν εμπόδισε διαδηλωτές και διαδηλώτριες να παραμείνουν μαζικά στους δρόμους της Νάντης μέχρι το τέλος.

Κάτω από την άσφαλτο υπάρχει παραλία κανάγιες

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι έκφρασης σε αυτό το κίνημα. Η κυβέρνηση κλείνει τα αυτιά στις διαμαρτυρίες ενάντια στο αεροδρόμιο, οπότε δεν  αποτελεί έκπληξη ότι ο θυμός εκφράζεται μέσα από πράξεις. Τί θα γίνει αν υπάρξει νέα αστυνομική παρέμβαση στη zad;
Αυτή η ημέρα είναι μια επιτυχία και τα διάφορα μέρη του κινημάτος παραμένουν ενωμένα. Η αντίσταση μεγαλώνει εδώ και 30 χρόνια. Η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να παρατήσει τα σχέδια για το αεροδρόμιο!

Πηγή