Σουηδία, Στοκχόλμη: Λευτεριά στον αντιφασίστα Joel – “Ο αντιφασισμός είναι πάντα αυτοάμυνα”

kärrtorpΣύμφωνα με τους συμμετέχοντες της εκστρατείας αλληλεγγύης για τον αντιφασίστα ο οποίος συνελήφθη στην Στοκχόλμη, μετά την ναζιστική επίθεση στις 15 Δεκεμβρίου 2013 “Ο αντιφασισμός είναι πάντα αυτοάμυνα”.

Σουηδία 2013: Η αστυνομία έχει φτιάξει αρχεία των νομάδων Ρομά βασισμένα στην εθνικότητά τους. Το σουηδικό συμβούλιο μετανάστευσης παίρνει τη μια απόφαση μετά την άλλη για την απέλαση ανθρώπων σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο. Μπάτσοι συμπεριφέρονται με έναν ξεκάθαρα ρατσιστικό τρόπο κατά τη διάρκεια ελέγχων στο μετρό (επιχείρηση ελέγχων REVA αντίστοιχη του  ένιου Δια ). Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη ο φασισμός αυξάνεται και πάλι. Ναζιστικά πογκρόμ σε χωριά Ρομά λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Ευρώπη.

Παρακολουθούμε όλες αυτές τις εξελίξεις και ακούμε τους ήχους από τις ναζιστικές μπότες να πλησιάζουν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μερικοί θαρραλέοι πολίτες στα νότια προάστια της Στοκχόλμης έδειξαν (ηθικό) κουράγιο και οργάνωσαν μια διαδήλωση για να δηλώσουν ότι «αυτό δεν πρέπει να συμβεί ξανά». Στις 15 Δεκεμβρίου, μερικές εκατοντάδες κατοίκοι συμμετείχαν στην διαδήλωση ενάντια των αγνώστων ναζιστών που είχαν δραστηριοποιηθεί στο Kärrtorp . Οι μαθητές είχαν απηυδήσει με τις ζωγραφισμένες σβάστικες στο σχολείο τους. Οικογένειες με παιδιά είχαν κουραστεί να φοβούνται τους μαυροντυμένους ναζί που πραγματοποιούσαν ασκήσεις στρατιωτικού τύπου στο τοπικό αθλητικό κέντρο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας, οι Ναζί από την οργάνωση Svenska Motståndsrörelsen [Σουηδικό κίνημα αντίστασης] πήραν την απόφαση να επιτεθούν με μαχαίρια, ρόπαλα, γυάλινα μπουκάλια, κροτίδες και βεγγαλικά σε μια καθόλα ειρηνική διαδήλωση, που συμμετείχαν ακόμη και οικογένειες με τα παιδιά τους. Οι αντιφασίστες/στριες καταφέραν να απωθήσουν την επίθεση. Πιθανώς πολλοί θυμήθηκαν τα νιάτα τους, τη δεκαετία του ’90, όπου πολλοί καταυλισμοί μεταναστών πυρπολήθηκαν στην Σουηδία, θυμήθηκαν το πρόσωπο του John Hron που είχε βασανισθεί πριν τον πνίξουν στη λίμνη, θυμήθηκαν τον φόβο που προκαλούσε ο κατασειροήν δολοφόνος μεταναστών Laser-man (ο άνδρας με το Laser) επειδή και οι ίδιοι είχαν σκουρόχρωμα μαλλιά. Πιθανότατα είδαν αυτές τις μνήμες να μετατρέπονται ξανά σε πραγματικότητα μπροστά τους πριν αποφασίσουν να λάβουν δράση και να υπερασπιστούν την διαδήλωση χρησιμοποιώντας απαραίτητη βία για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και πολλές οικογένειες με παιδιά, για να απωθήσουν την επίθεση από την πιο μαχητική ομάδα ναζιστών της Σουηδίας. Εκείνη την ημέρα δεν άκουσαν τις ναζιστικές μπότες από μακριά. Οι ναζί στέκονταν μπροστά τους.

Έχαμε ακούσει και στο παρελθόν τις ναζιστικές μπότες. Αλλά για ακόμη μια φορά συνειδητοποιήσαμε ότι οι καταπιεσμένοι πρέπει να απαντήσουν στην ερώτηση της βίας και όχι οι καταπιεστές. Είναι άραγε σωστό να προστατεύεις τον εαυτό σου χρησιμοποιώντας βία; Εμείς ισχυριζόμαστε ότι η αυτοάμυνα απέναντι στις επιθέσεις των Ναζί μπορεί να λογιστεί μόνο ως αυτοάμυνα. Οι Ναζί με το να μας επιτίθενται προσπαθούν να μας φοβίσουν και να μας κάνουν να σιωπούμε. Το έχουμε ξαναδεί αυτό στο παρελθόν.

Πιθανώς, ο Joel ήρθε στο Kärrtorp εκείνη την ημέρα, στις 15 Δεκεμβρίου, γιατί είχε κουραστεί από αυτό το είδος της βίας. Επειδή είχε κουραστεί να εξηγεί στα παιδιά του ότι κάποιος θα πρέπει να φοβάται και να φυλάγεται από τους ναζί1, ειδικά εαν είναι σκουρόχρωμος. Ήταν κουρασμένος να εξηγεί γιατί οι άνθρωποι στη Σουηδία διαχωρίζονται. Ο Joel συνελήφθη μερικές ημέρες μετά τα γεγονότα στο Kärrtorp. Κρατείται στην απομόνωση για περισσότερες από έξι εβδομάδες. Ο Joel είναι πατέρας, συνάδελφος, φίλος και σύντροφος. Αναγκάστηκε εκείνη την ημέρα να χρησιμοποιήσει βία για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Επειδή κατά την διάρκεια όλης του της ζωής άκουγε τις ναζιστικές μπότες να πλησιάζουν και δεν ήθελε τα παιδιά του να είναι αναγκασμένα να μεγαλώνουν σε μια χώρα όπου πυρπολούνται στρατόπεδα προσφύγων. Δεν ήθελε να δει κάτι τέτοιο να συμβαίνει ξανά.

Γνωρίζουμε ότι και εσύ έχεις ακούσει τις ναζιστικές μπότες να πλησιάζουν αλλά μαζί θα δείξουμε ότι η αλληλεγγύη μας είναι μεγαλύτερη από το μίσος τους.

Απελευθερώστε τον Joel! 

Ο αντιφασισμός είναι πάντα αυτοάμυνα. Δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί ξανά.

Amine & Alexander, από την εκστρατεία Free Joel

Πηγή: friatidningen.se