Τουρκία, Σμύρνη: 29 φοιτητές κλήθηκαν σε δίκη για “προτροπή πλήθους σε έκνομες πράξεις” λόγω…tweets

1   Εικοσιεννιά φοιτητές κλήθηκαν σε δίκη για “προτροπή πλήθους σε έκνομες πράξεις” λόγω των tweets που έστελναν για τις διαδηλώσεις στη Σμύρνη,κατά τη διάρκεια της αντίστασης στο Γκέζι, στις 31 Μαΐου 2013.

   O Εισαγγελέας Özcan Pehlivan, σχημάτισε δικογραφία 31 σελίδων όπου οι 29 εξ’ αυτών περιέχουν τα tweets που στάλθηκαν.

Παρόλο που στη δικογραφία ισχυρίζονται ότι τράπεζες, ΑΤΜ, αυτοκίνητα και γραφεία είχαν υποστεί ζημιές κατά τις διαδηλώσεις, το μόνο πρόσωπο το οποίο αναφέρεται ότι «υπέφερε» από αυτές ήταν ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan.

Η πρώτη ακρόαση είχε οριστεί για τις 24 Φεβρουαρίου στις 9 π.μ.(τοπική ώρα), στη Σμύρνη στο Πρωτοβάθμιο Ποινικό Δικαστήριο.

                                                                                                                                               Ζητούσαν γάλα, λεμόνι και ξύδι..

   Μερικά από τα tweets που συμπεριλαμβάνονται στο κατηγορητήριο είχαν να κάνουν με καλέσματα για ασθενοφόρο, λεμόνι, ξύδι ή γάλα, ή απλά καλέσματα για συμμετοχή στις διαδηλώσεις ή να δοθούν δημόσια κωδικοί πρόσβασης σε wi-fi σύνδεση και τηλεφωνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης.

Κυκλοφόρησαν πλάνα με ροπαλοφόρους.

Ένα από τα tweets που καταγράφεται στη δικογραφία  αναφέρεται σε ροπαλοφόρους να επιτίθενται στους διαδηλωτές (της αντίστασης).

“Μαζικοί βασανισμοί ξέσπασαν στη Σμύρνη στο 2ο επίπεδο του χώρου στάθμευσης Alsancak. Η πληροφορία είναι απόλυτα αληθής.  Σας παρακαλώ, κάποιος/α να πάει και να τους βοηθήσει”.

Ο Δικηγορικός σύλλογος της Σμύρνης ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση καθώς σχετικές φωτογραφίες είχαν διαδοθεί από τα social media. Αργότερα, ο Σύλλογος κυκλοφόρησε τις φωτογραφίες και τα βίντεο που είχε παραλάβει. Ένα βίντεο αποδεικνύει τους ισχυρισμούς ότι αστυνομικοί και άλλα άγνωστα πρόσωπα κουβαλούσαν ρόπαλα σε χώρο στάθμευσης.

                                                                                                                                        

Ποινή φυλάκισης μέχρι και 3 χρόνια

   Οι 29 διαδηλωτές του Gezi κατηγορούνται για παραβίαση των άρθρων 217/1 και 218/1 του Τούρκικου Ποινικού Κώδικα, για “προτροπή πλήθους σε έκνομες πράξεις». Αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως και 3 χρόνια.

Ακολουθούν μερικά από τα σημαντικότερα σημεία του κατηγορητηρίου:

“Οι δημοσιεύσεις στα social media που σχετίζονται με τις διαδηλώσεις προκάλεσαν έκρηξη των ταραχών καθώς ήταν μεροληπτικές, ήθελαν να χειραγωγήσουν και να προβοκάρουν. Η παραπληροφόρηση οδήγησε το πλήθος να έρθει αντιμέτωπο με την αστυνομία.”

“Μέσω των social media, ενημέρωναν για το πού έστηνε η αστυνομία οδοφράγματα και που κάναν παρεμβάσεις. Έχουν παραβιάσει το δημόσιο δίκαιο για τις βραδυνές διαδηλώσεις.”

“Έχουν καλέσει το πλήθος να διαδηλώσει και το ενθάρρυναν να συμμετέχει και τους καλούσαν/προέτρεπαν για να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία”

“Για το Gezi, ενάντια στην αδικία, για όλους/ες μας”

Ακολουθούν tweets που θεωρούνται ότι μετέφεραν “εγκληματικά μηνύματα”:

“We are in Lausanne, police is at Montreux Gate. Immediate milk and lemon supply needed…”

“Είμαστε στη Lausanne, οι μπάτσοι στο Montreux Gate. Υπάρχει άμεση ανάγκη για γάλα, και λεμόνια”.

“#ResistGeziPark #Resistİzmir”

“Σμύρνη, κάλεσμα στις 19.00 στο Alsancak, για το #resistgezipark, για τη δικαιοσύνη, για την ανθρωπότητα, για όλους/ες μας”

“[Η αστυνομία] ξεκίνησε να πυροβολεί με πλαστικές σφαίρες στο Alsancak. Πολλοί τραυματίες, επείγουσα ανάγκη για ιατρική βοήθεια. Η κατάσταση είναι άσχημη”.

“Η αστυνομία κάνει επέμβαση με δακρυγόνα και αύρες. Καλούμε τον κόσμο να συγκεντρωθεί στην πλατεία Gündoğdu”.

“Επείγουσα ανάγκη για λεμόνια, ξύδι και γάλα στο Gündoğdu”

“0232 … ο Δικηγορικός Σύλλογος Red Desk της Σμύρνης, για ερωτήσεις σχετικά με προσαγωγές”.

“Εσείς που μένετε στο Alsancak. Μην κοιμηθείτε. Ανοίξε τα σπίτια και τα μαγαζία σας. Οι διαδηλωτές είναι πεινασμένοι”.

“Δε θέλουμε μια κυβέρνηση που να αποφασίζει πότε θα πάμε για ύπνο ή πόσα παιδιά θα κάνουμε”(AS/BM).

 

 

Πηγή:bianet.org