Ελευθερία στον Jock Palfreeman – Αντιφασίστας κρατούμενος

O Jock Palfreeman, όπως αρκετοί νεαροί Αυστραλοί, άφησε την οικογενειακή εστία νωρίς και το 2006 ξεκίνησε ένα υπερατλαντικό ταξίδι. Σαν νέος με ανήσυχο πνέυμα, επισκέφθηκε διάφορες χώρες αναζητώντας πάντοτε μια ευρύτερη εμπειρία από αυτή που αναζητά ένας μέσος τουρίστας. Αυτό οδήγησε τον JocK στο να επιστεφτεί την Βουλγαρία στην Ανατολική Ευρώπη, όπου και έκανε πολλούς και καλούς φίλους. Ο Jock πέρασε μήνες ζώντας και δουλεύοντας σε μια μικρή επαρχιακή πόλη μια ώρα μακρυά από την πρωτεύουσα, τη Σόφια. Αρχές του 2007 ο Jock έφυγε από την Βουλγαρία και ταξίδεψε μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο. Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων/Πρωτοχρονιά 2007/2008 ο Jock επέστρεψε στην Βουλγαρία για να επισκεφτεί φίλους και τότε εκτυλίθηκαν μια σειρά από γεγονότα που επρόκειτο να έχουν τραγικές συνέπειες.

Τι συνέβη με τον Jock κατά το τραγικό ταξίδι του στην Βουλγαρία

Ιστορικό

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Δεκεμβρίου 2007, ο 21χρονος Jock και ένα ζευγάρι φίλων ήταν στη Σόφια απολαμβάνοντας μια νύχτα έξω όταν ο Jock έγινε μάρτυρας μιας επίθεσης σε έναν νεαρό άνδρα Ρομά από μια μεγάλη ομάδα που απ’ όσο κατάλαβε ήταν χούλιγκαν. Ο Jock πήγε να βοηθήσει το θύμα και στη συνέχεια τον περικύκλωσαν και δέχθηκε επίθεση από την ίδια ομάδα. Στη μάχη σώμα με σώμα, δύο της ομάδας τραυματίστηκαν, ο ένας θανάσιμα.
Η αστυνομία έφθασε στη σημείο και συνέλαβε τον Jock, τον μετέφερε στο αστυνομικό τμήμα όπου ανακρίθηκε και στη συνέχεια τέθηκε υπό κράτηση. Η αστυνομία δεν αναζητήσετε τα μέλη της ομάδας και δεν διασφάλισε τη περιοχή του εγκλήματος.

Από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2007, ο Jock είναι τρόφιμος των φυλακών της Σόφιας, ενώ ο ίδιος και η οικογένειά του απεγνωσμένα αγωνίζονται για μια δίκαιη ακρόαση από την βουλγαρικό σύστημα δικαιοσύνης.

Για μια πιο λεπτομερή περιγραφή (συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών εγγράφων και αποδειχτικών καταθέσεων) από τα γεγονότα που βάζουν τον Jock στη φυλακή και την επακόλουθη δικαστική υπόθεση του πατήστε εδώ. Για μια περίληψη της δικαστικής υπόθεσης του Jock μπορείς να διαβάσεις παρακάτω….

Η Δίκη

Η δίκη του Jock ξεκίνησε στις 21 Μαΐου 2008 και διήρκεσε μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου 2009, συμπεριλαμβάνοντας 19 συνεδριάσεις. Πολλές συνεδριάσεις επισπεύθηκανή ακυρώθηκαν όταν μάρτυρες (συμπεριλαμβανομένων των εμπειρογνωμόνων) δεν εμφανίζονταν ή σε αρκετές περιπτώσεις, κάποιος  από το δικαστικό σώμα ήταν σε διακοπές. Παρά τις καθυστερήσεις και παραλείψεις κατά την έρευνα, σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν επαλλήθευαν την εκδοχή των γεγονότων όπως τα περιέγραψε ο Jock.

Η βασική διαφορά μεταξύ του κατηγορητηρίου και της υπεράσπισης αφορούσε το εάν ο ξυλοδαρμός του αγοριού Ρομά έγινε από την ομάδα πριν τραυματίστούν οι δύο άνδρες. Η κατηγορούσα αρχή αρνήθηκε ότι αυτό συνέβη (βασισμένη μόνο στα αποδεικτικά στοιχεία της ομάδας των χούλιγκαν).

Τον Μάιο του 2010, 5 μήνες μετά την προφορική παράδοση της ετυμηγορίας του, ο δικαστής τελικά παραδίδει και μια γραπτή εξήγηση της ετυμηγορίας. Αν και αναγνωρίζει ότι όλα τα προφορικά αποδεικτικά στοιχεία (εκτός από αυτά του Jock) ήταν «αληθοφανή» και αποδεκτά, είναι πεποισμένος ότι τα στοιχεία αυτά υποστηρίζουν την εκδοχή της ομάδας για το τι συνέβη εκείνο το βράδυ. Το δικαστήριο δεν παραθέτει λόγους που να εξηγούν τα λεπτομερή επιχειρήματα υπεράσπισης της εκδοχής του Jock και αποδέχεται τα ψευδή στοιχεία που δόθηκαν από την ομάδα.

Η έφεση

Η πρώτη συνεδρίαση της προσφυγής του Jock διεξήχθη στις 21 Οκτωβρίου 2010, από τρεις εφέτες δικαστές. Ένας αριθμός αιτημάτων προτάθηκαν από την υπεράσπιση, αλλά μόνο ένα έγινε δεκτό. Αυτό ήταν ένα αίτημα για επανεξέταση πέντε μαρτύρων όσον αφορά αντιφάσεις στις  προηγούμενες καταθέσεις τους. Δύο από τους μάρτυρες ήταν από την ομάδα που επιτέθηκε στον Ρομά και τον Jock. Οι άλλοι τρεις ήταν αστυνομικοί. Και οι πέντε μάρτυρες είχαν δηλώσει στην αρχική τους κατάθεση στην αστυνομία ότι έγινε καυγάς μεταξύ της ομάδας και του Ρομά και όμως κατά τη διάρκεια της πρώτης δίκης αρνήθηκαν ότι ισχυρίστηκαν κάτι τέτοιο.

Η προσφυγή ολοκληρώθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2011 μετά από 5 συνεδριάσεις με μία γραπτή απόφαση (στα βουλγαρικά) η οποία δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2011. Παρά την αποδοχή τους ότι έγινε καυγάς μεταξύ της ομάδας των χούλιγκαν και του Ρομά πριν από την εμπλοκή του Jock, το δικαστήριο προσφυγών επικύρωσε την αρχική απόφαση του Δικαστήριο της Σόφιας, που βρήκε τον Jock ένοχο της δολοφονίας και δια χουλιγκανισμού και τον καταδίκασε σε 20 χρόνια κάθειρξη. Στο πλαίσιο της υποστήριξης της αρχικής απόφασης και η ετυμηγορία του Εφετείου αγνόησε επίσης βασικά στοιχεία, παρέλειψε να αιτιολογήσει την απόρριψη βασικών επιχειρημάτων της υπεράσπισης και αρνήθηκε αιτήματα για την αναθεώρηση της κρίσιμης ιατροδικαστικής  έρευνας και των αποδεικτικών στοιχείων των CCTV/κάμερων δρόμων.

Η τελική οδός για δικαιοσύνη για τον Jock ήταν το Ανώτατο Δικαστήριο και η υπόθεσή του εκδικάστηκε στις 16 Μαΐου 2011. Η ετυμηγορία εκδόθηκε από το Δικαστήριο στα βουλγάρικα στις 27 Ιουλίου 2011. Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση των προηγούμενων δικαστηρίων.

file.php

Η Αναρχική Ομάδα της Νινεμέγης (AGN) και ο Αναρχικός Μαύρος Σταυρός της Νινεμέγης (ABC-Nijmegen) καλούν σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη όχι μόνο για την ενημέρωση σχετικά με την υπόθεση του Jock, αλλά και για να πιεστεί το βουλγάρικο κράτος.

Επικοινωνία για αφίσα/ φυλλάδιο:
agn[at]riseup[dot]net

Anarchistische Groep Nijmegen and Anarchist Black Cross Nijmegen
www.anarchistischegroepnijmegen.nl / http:/abcnijmegen.wordpress.com/

Περισσότερα σχετικά με την υπόθεση: http://freejock.com