Ισπανία, Burgos:Ανακοίνωση της Συνέλευσης Κατοίκων της περιοχής Gamonal

1  Βία είναι να γεμίζει η πόλη με αστυνομικούς, αν, δηλαδή, μπορεί να τους αποκαλέσει κανείς έτσι κι όχι μισθοφόρους που χτυπάνε τα παιδιά μας και τους γείτονές μας.

 

  Οι συγκρούσεις στην περιοχή Gamonal σχετίζονται με την αντίδραση των κατοίκων της περιοχής στο πείσμα ενός συμβουλίου χειραγωγούμενου από τα συμφέροντα των μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών. Κοινοποιούμε παρακάτω την ανακοίνωση που συνέγραψε σήμερα, το πρωί της Τρίτης 14 Ιανουαρίου η Συνέλευση Κατοίκων κατά της λεωφόρου με το πεζοδρομημένο διάζωμα στο δρόμο Vitoria.

2


Ανακοίνωση της Συνέλευσης Κατοίκων της περιοχής Gamonal

  Η κατάσταση εκτάτου ανάγκης που παρουσίαζε χτές η περιοχή, με τις μερικές εκατοντάδες ΜΑΤ σταλμένες από το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν κατάφερε να σταματήσει την κοινωνική κινητοποίηση που αυξάνεται συνεχώς κι αρχίζει να έχει αποτελέσματα στην πάλη κατά του θεσμικού αυταρχισμού.

  Ό,τι έγινε μέσα σ’αυτές τις πέντε μέρες εξεγέρσεων δε μπορεί να εξηγηθεί με τις απλοποιημένες εκδοχές των ΜΜΕ ή με τα ψέματα των υπηρεσιών και του δημαρχείου, αλλά με τα πραγματικά γεγονότα και με καθαρές αλήθειες.

  Αυτό που ξεκίνησε σαν μια διαμαρτυρία των κατοίκων κατά της κατασκευής μιας λεωφόρου με πεζοδρομημένο διάζωμα στο δρόμο Vitoria στην περιοχή Gamonal, έργο επιβεβλημένο αυταρχικά και στο οποίο οι κάτοικοι της περιοχής έχουν εναντιωθεί μεσω πολλών διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων, έχει μετατραπεί σε έκφραση της γενικής δυσαρέσκειας.

  Δε θα μπούμε σε λεπτομέρειες σχετικά με το συγκεκριμένο έργο, απλά θα πούμε οτι προφανώς είναι άλλη μια προσπάθεια, στη δική μας όπως και σε άλλες πόλεις, να διατήρηθούν η κατασκευαστική φούσκα και η γενικευμένη διαφθορά που παρατηρείται στους πολιτικούς, ώστε να αυξηθούν κι άλλο τα οφέλη των κυρίαρχων τάξεων σε βάρος του λαού.

  Στην συγκεκριμένη περίπτωση, σε βάρος μιας εργατικής συνοικίας όπου ο αριθμός των ανέργων φτάνει τις 18.000 και οι κάτοικοι της οποίας είναι πνιγμένοι από τους λογαριασμούς, τους φόρους, τις κλίσεις, τις απλήρωτες υποθήκες και τις εξώσεις. Τίποτα διαφορετικό, δηλαδή, απ’όσα συμβαίνουν σε εθνικό επίπεδο λόγω της περίφημης κρίσης, που έχει μεγιστοποιήσει τις κοινωνικές/ταξικές διαφορές.


3
   Ως εκ τούτου όσα έγιναν αυτές τις μέρες δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της αντίδρασης των κατοίκων ενάντια σε μια κατασκευαστική φούσκα, που θα στοιχίσει στην περιοχή 8 εκατ. ευρώ και θα προκαλέσει προβλήματα στη στάθμευση και στην κίνηση, από τα οποία οι κάτοικοι της περιοχής δε θα δούν προφανώς κανένα όφελος, εκτός, ίσως, από τους γεμάτους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρηματιών και των διεφθαρμένων πολιτικών για τους οποίους θα έχουν καταδικαστεί να πληρώνουν για χρόνια οι επόμενες γενιές. Αλλά η αντίδραση σημαίνει και πολλά άλλα πράγματα, είναι η έκφραση της συλλογικής οργής, οργής των νέων που βλέπουν το μέλλον τους να έχει καταστραφεί και των μεγάλων που έχουν με λύπη συνειδητοποιήσει ότι όλα τα υποτιθέμενα δικαιώματα, κατεκτημένα με ιδρώτα και αίμα, έχουν καταστραφεί σε λιγότερο από 6 χρόνια. Και πάνω απ’όλα είναι η αντίδραση κατά της υπεροψίας και της καταστολής της εξουσίας που αποφασίζει κι επιβάλλει χωρίς να ακούσει τίποτα και κανέναν. Αυτοί κάνουν τους νόμους, αυτοί προστατεύουν τη δημοκρατία για να διατηρήσουν τα προνόμιά τους, κι η αλήθεια είναι ότι αν δεν είχαν συμβεί όσα έγιναν την περασμένη Παρασκευή, κανείς ποτέ δε θα μας είχε ακούσει. Η κοινωνική ειρήνη διαταράχθηκε απ’αυτούς κι όχι από τους βίαιους κουκουλοφόρους όπως θέλουν κάποιοι να μας κάνουν να πιστέψουμε. Στη γειτονιά μας όλοι ξέρουμε τι γίνεται, είμαστε ενωμένοι, και δεν φοβόμαστε να σταθούμε αλληλέγγυοι.

4

     Πανό: Μην απογοητεύεσαι, συνέχισε να διαμαρτύρεσαι

  Βία είναι να γεμίζεις την πόλη με μπάτσους, για να μη πούμε μισθοφόρους, που χτυπάνε τα παιδιά μας και τους γείτονές μας, έχοντας ήδη συλλάβει 47 άτομα, προκαλώντας διακοπές ρεύματος και τηλεφώνου σε κάποια σπίτια, κάνοντας ανεξέλεγκτα ελέγχους σωματικούς και σε σπίτια. Το Σάββατο έριξαν πάνω απο 30 λαστιχιένες σφαίρες τραυματίζοντας σοβαρά κάποιους πολίτες και στο οποίο δεν αναφέρθηκε κανείς, μόνο για τις επιθέσεις κατά των σωμάτων ασφαλείας έχουν πεί, ενώ η βία και οι συνθήκες είναι δυσανάλογες.

  Ταυτόχρονα ο κατασταλτικός μηχανισμός του κράτους δεν έχει διστάσει στην επιβολή παραδειγματικών ποινών σε όσους προβάλλουν κάποια αντίσταση. Η πρόταση νόμου για την ασφάλεια του πολίτη που κατέθεσε πρόσφατα η κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις ενός κράτους που αυτοαποκαλείται δημοκρατικό, αν και η αλήθεια είναι ότι αν αυτή είναι η δημοκρατία, τότε δε τη θέλουμε. Στο όνομα της δημοκρατίας δικαιολογούν κάθε είδους βαρβαρότητα, όπως για παράδειγμα η χθεσινή απόφαση προσαγωγής νέων από την περιοχή, και όχι γνωστών-αγνώστων ή ατόμων από άλλες περιοχές όπως θέλουν κάποιοι να προβάλλουν.

  Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και οι εξεγέρσεις πρέπει να διαδοθούν και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας, ή ακόμη, γιατι όχι, και του κόσμου. Η αντίδραση αυτών των ημερών δεν στρέφεται μόνο κατά των έργων για τη λεωφόρο με τον πεζόδρομο. Ο αγώνας γίνεται για μια ζωή με αξιοπρέπεια, για τα δικαιώματά μας και για να διατηρήσουμε και να δώσουμε νόημα στη λέξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

 

 

Πηγή: http://www.lahaine.org