Σκωτία:Ανακοίνωση της κατάληψης του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

imagesΕίμαστε φοιτητές που έχουμε καταλάβει το γραφείο του Οικονομικού Διευθυντή του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου το οποίο βρίσκεται υπό κατάληψη από τις 9.30 π.μ. το  πρωί περίπου (2 Δεκεμβρίου). Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο προσωπικό του πανεπιστημίου και απαιτούμε από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου:

     -Να χρησιμοποιήσει το βάρος και την επιρροή του για να υποστηρίξει πραγματικές αυξήσεις στις αμοιβές του προσωπικού του πανεπιστημίου
     -Να μειώσει την αναλογία των αμοιβών μεταξύ χαμηλόμισθου και υψηλόμισθου προσωπικού του πανεπιστημίου στο 1:10
                                                                                   -Να εσμεύετει να μην επιβάλει κυρώσεις στους συμμετέχοντες της κατάληψης
   Τα αιτήματα αυτά έρχονται τη στιγμή κατά την οποία το προσωπικό του πανεπιστημίου κάνει απεργία για την περικοπή του 13% του μισθού τους, τα τελευταία πέντε χρόνια. Τα μέλη της Unison, της ένωσης του πανεπιστημίου και των κολεγων, η Unite και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Σκωτίας διαμαρτύρονται για την προτεινόμενη αύξηση κατά 1 τοις εκατό των μισθών, το οποίο όπως αντιστοιχεί με το 13 τοις εκατό μείωση μισθών με πραγματικούς όρους υπολογισμένο από τον Οκτώβριο του 2008. Ο υπέυθηνος στο τομέα της παιδείας της Unite, ο Mike McCartney, αποκάλεσε την προσφορά αμοιβής του 1% “εντελώς απαράδεκτη”, δηλώνοντας παράλληλα ότι το σωρευμένο λειτουργικό πλεόνασμα στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι τώρα πάνω από ένα δισεκατομμύριο αγγλικές λίρες. Το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου υποστηρίζει ότι κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το κόστος του προσωπικού συνεχώς μειώνεται και το ποσοστό των συνολικών δαπανών τώρα φτάνουν στο 53.75% Ουσιαστικά διαμαρτήρεται για τους πραγματικούς όρους των μισθολογικών περικοπών που πρέπει οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν. Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι αγωνίζονται να αντέξουν οικονομικά τα έξοδα της καθημερινότητας, ο Διευθυντής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου κερδίζει μισθό ύψους £ 285.000, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιοδοτικών εισφορών, δωρεάν στέγαση και ένα αυτοκίνητο με σοφέρ. Η αναλογία των αμοιβών μεταξύ της υψηλότερης και της χαμηλότερης μισθολογικής αμοιβής του προσωπικού στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου το 2012 είναι 18.51:1. Η κατάληψη αποτελεί μέρος μιας διαδικασίας κλιμάκωσης και έρχεται ως αποκορύφωμα της δημοκρατικής συζήτησης, διαβούλευσης και διαλόγου. Κάνουμε κατάλληψη σε ένδειξη αλληλεγγύης, καθώς το προσωπικό του πανεπιστημίου εξωθήται σε απεργία για δεύτερη φορά αυτό το εξάμηνο καθώς  οι διαχειρηστές του προβηματός τους, αρνούνται να λάβουν σοβαρά υπόψη το σκοπό τους.
    Οι υπέρογκες μισθολογικές ανισότητες είναι μονάχα ένα σύμπτωμα της αυξανόμενης διαφήμισης και εμπορευματοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι μαζικές αυξήσεις των διδάκτρων μετέτρεψαν την εκπαίδευση από δημόσιο αγαθό σε ένα ιδιωτικό προνόμοιο(στοιχεία δείχνουν ότι το νέο δανειακό σύστημα στοιχίζει ακριβότερα). Η κριτική σκέψη, το ανοιχτό μυαλό και η αναγκαιότητα της γνώσης για δημοκρατική συζήτηση καταστρέφονται καθώς οι φοιτητές αναγκάζονται όλο και περισσότερο να αντιμετωπίζουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση ως οικονομική επένδυση. Αυτό δημιουργεί σε πολλούς υποψήφιους φοιτητές ανικανότητα διαχείρησης του(οικονομικού)κόστους φοίτησης σε ένα πανεπιστήμιο, το οποίο πλεον περιλαμβάνει  πάνω από £ 36.000 δίδακτρα ως χρέος αποφοίτησης. Σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση έχει ακόμη ιδιωτικοποιήσει τα δανειστικά χαρτοφυλάκεα των σπουδαστών – που σημαίνει ότι οι ιδιωτικές εταιρείες είναι τώρα υπεύθυνες για τα δάνεια των φοιτητών και θα είναι σε θέση να πέρνουν μέτρα, όπως η αλλαγή των επιτοκίων κατά βούληση, εντίνοντας έτσι την πλήρη οικονομική αβεβαιότητα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι νέοι σήμερα. Η ανισότητα της πρόσβασης στην εκπαίδευση υπονομεύει την αρχή της εκπαίδευσης ως δημόσιου αγαθού και εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα αυτών που είναι ήδη σε θέσεις εξουσίας. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται περαιτέρω από την έλλειψη δημοκρατίας στα πανεπιστήμια και την κοινωνία, που επιτρέπει στους πολιτικούς και τους διευθυντές να επιβάλλονται εκ των άνω. Χρειαζόμαστε ένα πραγματικά δημοκρατικό σύστημα το οποίο να επιτρέπει στους ανθρώπους να σκέπτονται  συλλογικά και να κατευθύνουν οι ίδιοι τη ζωή τους, παρά να υποφέρουν απο τις αποφάσεις που λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες προς όφελος εκείνων που βρίσκονται στην εξουσία.
   Ενώ το πανεπιστήμιο υπαναχωρεί στο καθήκον του να παρέχει ένα κοινωνικό  καλό, με την άρνησή του να υποστηρίξει τους φοιτητές και τους εργαζόμενους, την ίδια ώρα αυτό επενδύει τεράστια χρηματικά ποσά σε επιχειρήσεις που συμβάλλουν στην κοινωνική αναταραχή και την καταστροφή του κλίματος. Το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου έχει περίπου £ 30 εκατομμύρια σε επενδύσεις σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων, σε αυτά συμπεριλαμβάνονται £ 4.500.000 επενδύσει μόνο στην Shell, μια εταιρεία που είναι υπεύθυνη για θηριωδίες κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και καταστροφικές περιβαλλοντικές διαδικασίες. Οι επενδήσεις του Πανεπιστημίου κάνουν σαφή δήλωση σχετικά με το τι υποστηρίζει το πανεπιστήμιο ως θεσμός- και η επένδυση σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων και το εμπόριο όπλων απονομημοποιεί κάθε ισχυρισμό ότι το ίδρυμα στηρίζει έργα που συμβάλλουν στην αειφορία και την κοινωνική ευημερία.
   Είναι σαφές ότι σε όλες τις πτυχές των οικονομικών προτεραιοτήτων του, το Πανεπιστήμιο είναι σε τροχιά προς την καταστροφή και την ανισότητα και όχι την εκπαίδευση και την κοινωνική πρόοδο. Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε επιλέξει να καταλάβουμε το γραφείο του Διευθυντή Οικονομικών, και να υποστηρίξουμε το προσωπικό του 3ου ορόφου που κάνει απεργία.
Αλληλεγγύη,
Κατάληψη Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου

One thought on “Σκωτία:Ανακοίνωση της κατάληψης του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.”

Comments are closed.