Πέντε αναρχικοί συνελήφθησαν στη Βαρκελώνη για υπόθεση βομβιστικής επίθεσης

Πέντε αναρχικοί συνελήφθησαν στη Βαρκελώνη για υπόθεση βομβιστικής επίθεσης

Οι σύντροφοι Μόνικα και Φρανσίσκο παραμένουν σε προσωρινή φυλάκιση, οι άλλοι 3 σύντροφοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι.
Αφού παρέμειναν φυλακισμένοι από την σύλληψη τους στις 13 Νοεμβρίου στ χέρια της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας, με την ακριβή τοποθεσία άγνωστη, στις 17 Νοεμβρίου ο δικαστής του ανώτερου δικαστηρίου Audiencia Nacional, Eloy Velasco, εξέδωσε προσωρινή φυλάκιση, που είναι το ίδιο με την προληπτική φυλάκιση στην χιλιανή δικαιοσύνη, για τους συντρόφους Μόνικα και Φρανσίσκο [σημ.μτφ.: και οι δύο έχουν πρόσφατα απαλλαχθεί από την “βομβιστική υπόθεση” στην Χιλή και μετακόμισαν στην Βαρκελώνη.] Η διάρκεια της “έρευνας” είναι άγνωστη [σημ.μτφ.: υπό τον Ισπανικό νόμο μπορεί να διαρκέσει 2 χρόνια].
Τα αδικήματα για τα οποία τελικά κατηγορούνται είναι:

  1.   συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση
  2.      τρομοκρατικές ζημιές (τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην Σαραγόσα) [σημ.μτφ.: Τον Οκτώβριο μια βόμβα εξερράγη στην Basilica de Pilar στην Σαραγόσα και η ανάληψη ευθύνης έγινε με ανακοινωθέν υπογεγραμμένο από «Comando Insurreccional Mateo Morral» και ανέφερε τον ρόλο της εκκλησίας στον αποικισμό της Νότιας Αμερικής]
  3.    συνωμοσία για την διάπραξη τρομοκρατικών ζημιών (φερόμενα σχέδια για επίθεση κατά της Μονής του Μοντσεράτ στην Βαρκελώνη)

Από την άλλη μεριά, η συντρόφισσα Βαλέρια [σημ. μτφ.: από την Ιταλία], ο σύντροφος Γκεράρντο [σημ. μτφ.: από την Αργεντινή] και η συντρόφισσα Ροσίο [σημ. μτφ.: από την Χιλή] αφέθηκαν ελεύθεροι αφότου κρατήθηκαν στην απομόνωση για 5 ημέρες. Τα διαβατήριά τους έχουν κατασχεθεί και έχουν υποχρέωση να υπογράφουν σε τακτά χρονικά διαστήματα στο δικαστήριο.
Χαιρετούμε τους 3 συντρόφους και συντρόφισσες που είναι τώρα στο δρόμο, αφότου πέρασαν  από τα αηδιαστικά χέρια της αντιτρομοκρατικής.

Αναμένεται ότι οι σύντροφοι Φρανσίσκο και Μόνικα θα εγκλεισθούν σε καθεστώς  απομόνωσης από την F.I.E.S και θα διασκορπιστούν σε διαφορετικές και μακρινές πόλεις της Ισπανίας. Δεν μένουμε αδιάφοροι και άνετοι όταν οι σύντροφοι μας βρίσκονται στα σαγόνια της εξουσίας. Υπενθυμίζουμε ότι η συντρόφισσα Μόνικα ακολουθεί vegan διατροφή, που διατήρησε κατά την διάρκεια της πολιτικής της φυλάκισης που αντιμετώπισε το 2010 [σημ. μτφ.: κατά την διάρκεια της βομβιστικής υπόθεσης], κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψην κατά την καθημερινή ζωή της στη φυλακή, όπου και αν  βρίσκεται.

Διεθνιστική αλληλεγγύη και εξέγερση για την Μόνικα και τον Φρανσίσκο.
Σύντροφοι ας μην τους ξεχνάμε και ας μην τους αφήσουμε κανέναν μόνο του!

[Μερικές σημειώσεις από την μεταφραστική ομάδα που περιλαμβάνουν μόνο ό,τι μπορεί να ειπωθεί δημοσίως και έχουν ήδη δημοσιευθεί στα μέσα ενημέρωσης: Τα Ισπανικά μέσα ενημέρωσης έχουν κάνει μεγάλη υπόθεση την ξένη υπηκοότητα των συλληφθέντων συντρόφων. Για τουλάχιστον έναν χρόνο πριν τις συλλήψεις, τα Ισπανικά και Καταλονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν προετοιμάσει την εικόνα των «αλλοδαπών αναρχικών τρομοκρατών» (κυρίως από την Ιταλία ή την Νότια Αμερική), υποστηρίζοντας ότι η Βαρκελώνη ή η Ισπανία γενικότερα έχουν γίνει καταφύγιο για τέτοιους τρομοκράτες.

Η Commando Insurreccional Mateo Morral ανέλαβε επίσης την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση στην αρχή του έτους, σε έναν καθεδρικό ναό της Μαδρίτης. Η εθνική Ισπανική αστυνομία [σημ. μτφ: φέρουν τον τίτλο Εθνική Αστυνομία] ισχυρίζεται ότι έπιασαν τον Φρανσίσκο και την Μόνικα χάρη στην παρακολούθηση βίντεο που έδειχνε τους δύο να ταξιδεύουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Σαραγόσα και στην Basilica. Ισχυρίζονται ότι ψάχνουν όλο το υλικό ελπίζοντας πως θα συνδέσουν τους δύο με την προηγούμενη βομβιστική επίθεση στην Μαδρίτη.

Οι  συλλήψεις χρονικά έγιναν ακριβώς πριν τις εκλογές στην Χιλή. Τα Υπουργεία Εσωτερικών στην Ισπανία και στην Χιλή ήταν σε επαφή σχετικά με τις συλλήψεις και τις ημέρες αμέσως μετά την σύλληψή τους, όλοι οι σημαντικοί Χιλιανοί πολιτικοί έκαναν δηλώσεις του τύπου “Τελικά είχαμε δίκιο” (αναφερόμενοι στους 14 συντρόφους που συλλήφθηκαν για την βομβιστική υπόθεση υπονοώντας πως είναι υπεύθυνοι για τις βομβιστικές επιθέσεις, παρά το γεγονός ότι αθωώθηκαν), καλώντας επίσης νέους δικαστές, αυστηρότερους νόμους και πιστεύοντας πάντα την αστυνομία. Είναι πιθανό να υπάρξουν σημαντικότερες πολιτικές συνέπειες στην Χιλή παρά στην Ισπανία. Η κυβέρνηση της Χιλής έχει στείλει μια προειδοποίηση για πιθανές επιθέσεις αντιποίνων εναντίον πρεσβείες της Χιλής και τις επιχειρήσεις, κυρίως  στην Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία.

Πηγή: http://www.alasbarricadas.org/noticias/node/26921