Γαλλία, Λυών:Διαδήλωση για το δικαίωμα στη στέγαση

 Αξιοπρεπή στέγαση για όλlyon16.11ους και όλες!
Στη  Λυών από την αρχή του έτους,  εκατοντάδες άνθρωποι έχουν εκδιωχθεί από  τις κατοικίες τους σε ένα κλίμα γενικής αδιαφορίας. Εργαζόμενοι,  άνεργοι, φοιτητές, οικογένειες και τα παιδιά, με ή χωρίς χαρτιά έχουν  βρεθεί στο δρόμο χωρίς να τους έχει προσφερθεί εναλλακτική στέγη. Μόνη η Λυών έχει περισσότερες από 24.000 άδειες κατοικίες (INSEE, 2010), και 5000 με 6000 άτομα είναι στο δρόμο. Δεδομένου ότι ο αριθμός αυξάνεται, οι εστίες και τα κέντρα φιλοξενίας δε μπορουν να αντικαταστήσουν τις ελλήψεις του κράτους, το οποίο εκδιώχνει ασύστολα και χωρίς να προτείνει λύσεις.
  Βίαιες εξώσεις, στιγματισμός των επισφαλών,  άρνηση εφαρμογής του νόμου για την υποχρεωτική μετεγκατάσταση:της  κυβέρνησης και των δημοσίων υπαλλήλων που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της  κτηματομεσιτικής κερδοσκοπίας εις βάρος των φτωχότερων. Με το πρόσχημα  των έργων που όμως ποτέ δεν βλέπουν το φως της μέρας, δικαιολογούν τις  αποφάσεις τους και έτσι αυξάνουν τη δυστυχία αλλά και τον τραπεζικό  λογαριασμό των κερδοσκόπων, των συμμάχων τους:  των σπεκουλαδόρων.
Αντιμετωπίζοντας  την περιφρόνηση από την πολιτική εξουσία για τους άστεγους και αυτούς  που στεγάζενται υπό άσχημες συνθήκες και την έλλειψη βούλησης της Λυών  και των προαστίων της να λύσει αυτό το πρόβλημα είναι επείγουσα η ανάγκη  να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα και να επιβληθούν οι ακόλουθες  απαιτήσεις:
  • Η επαναχρησημοποίηση των κενών κατοικιών
  • Η αναστολή της διαδικασίας έξωσης των σπιτιών που είναι ενοικιασμένα ή έχουν καταληφθεί.
  • Η επέκταση της χειμερινής διακοπή -της δίωξης- για τις καταλήψεις στέγης
  • Χαμηλότερα ενοίκια
  • Η εφαρμογή των ποσοστώσεων για την κατασκευή εργατικών κατοικιών
Γύρω  στα 300 άτομα [σημ.μτφ.: Με την συνοδεία των μπάτσων] διαδήλωσαν στους  δρόμους της Λυών το Σάββατο 16 Νοεμβρίου μετά το πιο πάνω κάλεσμα.
Ξεκινώντας  ηύρω στις 15:00 στο εργοστάσιο καπνού, οι διαδηλωτές πήραν τους δρόμους  κάνωντας αισθητή την παρουσία τους με τα συνθήματα και τη μουσική.
Η πορεία σταματούσε συνεχώς στο πέρασμα της για να περάσει τα μηνύματα της έφτασε στην Bellecour(την κεντρικότερη πλατεία της πόλης) για να διασχίσει την οδό République(ο πιο εμπορικός δρόμος). Το τέλος της διαδήλωσης ήταν μπροστά στο δημαρχείο της πόλης στην πλατεία Terreaux.
Κολλεκτίβα Στέγασης της Λυών
email: col­lec­ti­flo­ge­ment­lyon[ at ]riseup.net
Πηγές: Rebellyon.infο