Σχετικά με την υπόθεση του Jeremy Hammond

O Jeremy αντιμετωπίζει σήμερα κατηγορίες από το ομοσπονδιακό δικαστήριο  σύμφωνα με το νόμο περί Απάτης και Κατάχρησης Υπολογιστών (Computer Fraud and Abuse Act) για τη μεταφορά δεδομένων της ιδιωτικής εταιρείας πληροφοριών Strategic Forecasting στον ιστότοπο  καταγγελιών Wikileaks. Το νομικό πλαίσιο για την CFAA αναπτύχθηκε το 1984 και εδώ και καιρό έχει επικριθεί ως ξεπερασμένο και ασαφές ενώ παρατηρείται μια επιθετική χρήση του εναντίον τεχνο-ακτιβιστών σε μια προσπάθεια να ποινικοποιήσουν ένα ευρύ φάσμα δικτυακών δραστηριοτήτων.

O Jeremy συνελήφθη τον Μάρτιο του 2012 και αυτή τη στιγμή κρατείται στο   Σωφρονιστικό Κέντρο του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη. Αν και κατηγορείται για μη βίαια αδικήματα, δεν του δίνουν το περιθώριο καταβολής εγγύησης. Από την φυλάκισή του, τού έχει απαγορευθεί η πρόσβαση στην  οικογένειά του (για ένα χρόνο) και στους φίλους του (για δύο χρόνια) με αφορμή ασήμαντες παραβάσεις στη φυλακή. Έχει, επίσης, τεθεί σε απομόνωση για δύο ξεχωριστές περιπτώσεις. O Jeremy περιμένει για πάνω από ένα χρόνο να εκδικαστεί η υπόθεσή του.

Οι κατήγοροι χρεώνουν στον Jeremy πέντε κατηγορίες για κακούργημα, μεταξύ των οποίων τρεις από την CFAA. Κάθε μία από τις κατηγoρίες της CFAA φέρει δεκαετή μέγιστη ποινή φυλάκισης, οπότε το άθροισμα ανέρχεται σε περισσότερα από 40 χρόνια.

H  άρνηση καταβολής εγγύησης είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τη δυνατότητά του να  υπερασπιστεί τον εαυτό του, γιατί είναι άπορος και η φύση της υπόθεσής του απαιτεί υψηλό επίπεδο τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης. Καθώς ο ίδιος είναι τεχνικά καταρτισμένος, έχει όλα τα προσόντα για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του. Σχεδόν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του είναι σε αρχεία υπολογιστή στα οποία επιτρέπεται να έχει πρόσβαση μόνο κατά τη διάρκεια επισκέψεων του συνηγόρου του, επισκέψεις που είναι δύσκολο να προγραμματιστούν καθώς θα πρέπει να συντονιστούν οι υπάλληλοι των  φυλακών με τους συνηγόρους. Μέχρι στιγμής, ο ίδιος είχε μόλις 11 ώρες στη διάθεσή του στον υπολογιστή για να εξετάσει το ογκώδες κατηγορητήριο των αποδεικτικών στοιχείων καταγραφής συνομιλίας  που έχουν παραδοθεί στην ομάδα υπεράσπισης.

Η ομάδα υπεράσπισης:

Το δικαστήριο όρισε το γραφείο της Elizabeth Fink να υπερασπιστεί τον Jeremy. Η κα. Fink είναι περισσότερο γνωστή για τον διακανονισμό 8 εκατομμυρίων δολαρίων τόσο για τροφίμους που βασανίστηκαν από τους φρουρούς των φυλακών και από αστυνομικές δυνάμεις μετά την εξέγερση στις φυλακές Attica όσο και για τις οικογένειες των κρατουμένων οι οποίοι δολοφονήθηκαν. Μαζί της είναι και οι Sarah Kunstler, Margaret Kunstler και Gráinne O’Neill.

Τι είναι η Stratfor;

Η  Strategic Forecasting είναι μια ιδιωτική εταιρεία που συγκεντρώνει πληροφορίες  κατ’ εντολή των κυβερνήσεων και των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών. Το περιοδικό Barron μια φορά έκανε αναφορά στο Stratfor ως “η σκιώδης CIA”. Επιπλέον, η Stratfor έχει μια επί πληρωμή υπηρεσία όπου  παρέχονται πληροφορίες στους πελάτες σχετικά με τα τρέχοντα γεγονότα σε όλο τον κόσμο. Η Stratfor συχνά στοχοποιεί πρόσωπα και ομάδες αριστερής πολιτικής κατεύθυνσης. Μερικοί από τους στόχους της είναι: η Yes Men, Bhopal activists, PETA, Occupy Wall Street, Venezuela’s Hugo Chavez και άλλοι.

Διεθνείς διαφοροποιήσεις

Αρκετοί συνκατηγορούμενοι του Jeremy ζουν σε άλλες χώρες. Αξίζει να σημειωθεί   ότι οι τέσσερις συνκατηγορούμενοί του από την Μεγάλη Βρετανία καταδικάστηκαν σε ποινές ξοδεύοντας λιγότερο χρόνο στη φυλακή από όσο έχει περάσει ο Jeremy περιμένοντας τη δίκη του. Δύο  Ιρλανδοί,  παρόλο που πιστεύεται ότι έχουν συμμετάσχει στην ίδια σειρά διαμαρτυριών με τον Jeremy, δεν θα διωχθούν για τίποτα.

 Γράψτε τον Jeremy:
Jeremy Hammond
18729-424 Metropolitan Correctional Center
150 Park Row
New York, New York 10007

Free Jeremy